mutoid man - war moans

Milyen az, amikor underground metal körökből érkező arcok ráérnek, és úgy döntenek cseppet sem veszik magukat komolyan és szabadidejükben összedobnak egy lemezt? Valami olyasmi lesz az egészből, mint a Mutoid Man - War Moans című lemeze. Még a nyáron érkezett a brooklyni srácok második sorlemeze, ami pontosan olyan, mint a bevezető mondatban írtam. Őrületes.

A trió tagjai Stephen Brodsky (Cave In), Ben Koller (Converge) és Nick Cageao. Főleg metalcore és hardcore vonalas figurák összeröffentettek egy olyan anyagot, ami a klasszikus heavy metaltól elnyúlik egészen a punk egyszerűségéig. Hogy ez milyen? Nagyon jó kérdés! Addig, amíg a lemezt nem hallgatod meg, nemigen tudsz majd választ adni. Mindenesetre izgalmas, újszerű és tökéletesen eredeti.

Ahogy nekifogsz ennek az ízig-vérig metal lemeznek először a kihízott Iron Maiden pólód jut eszedbe, majd jönnek a Manowar zászlók, majd szépen felbukkannak a tökös amerikai thrash témák is. Lehengerlő, annyi szent. A dalok nem öltenek egységes formát, jó sok irányból építkeznek. A legegyszerűbb punk megoldásoktól a végletekig tekert gitárszólókig. Brodsky egy igazi zsigeri gitárvirtuóz, aki könnyedén jeleníti meg hat húrján az érzelmeit. Ebből semmit sem spórol el.

Olyan érzés van a hallgatónak, mintha a srácok harminc év zenélés/zenei rajongás után kiokádnák mindazt, amit összezabáltak ezalatt a három évtized alatt. Lesz kellemes belassult dal, vadabb hardcore elemekkel operáló zúzda, jó sok thrash elem de a heavy metal aranykorát idéző összetételekben szintén reménykedhetsz. Szóval ezt egyből nem fogod tudni lenyelni, az biztos.

Vibrál, folyamatosan új irányba fordul a felvétel. Ezzel megadva összetettségét. Viszont egyértelműen hatásvadász, próbál mély nyomokat ejteni az elméden, kihangsúlyozva egyértelmű momentumokat. Nehéz véleményt formálni egy ilyen felvételről. Hogy tetszik-e, nehezen tudnám megmondani. Rengeteg részébe lettem szinte egyből szerelmes, de sok helyen úgy érzem talán túlzásba vittek ezt-azt.

Annyi biztos, sűrűn nem fut bele az egyszeri metal rajongó ilyen albumokba. Valami miatt csak forog-forog a lejátszóba, és nem jut eszembe, hogy cseréljek. Ajánlani tudom minden nyitott zenebarátnak, mert bőven fog meglepetéseket okozni a War Moans. A punk zenét kedvelőknek éppúgy, mint az összetettebb dolgokért rajongóknak. Eredeti lett a cucc, rendesen. A borító pedig külön mestermű!

Értékelés: 5/4

infók

tracklist:
01. Melt Your Mind
02. Bone Chain
03. Micro Aggression
04. Kiss Of Death
05. Date with the Devil
06.Headrush
07. Irons In The Fire
08. War Moans
09. Wreck and Survive
10. Afterlife
11. Open Flame
12. Bandages

Soundcloud link
Műfaj: rock
Megjelenés: 2017. június 03.
Kiadó: Sargent House

2 megjegyzés: