queens of the stone age - villains

Megérkezett a Queens of the Stone Age új lemeze! Nem mondom, hogy szédült áhítattal vártam volna a megjelenést, de mindig szívesen hallgatom Josh Homme munkáit. Legalábbis ez volt mindeddig a véleményem, ami most cseppet változott. Hogy miért? Hamarosan bővebben kifejtem.

Előrebocsájtom, kurvára nem tetszik a Villains címre keresztelt felvétel. Kicsapongó, összeszedetlen, ezer irányba mutat, és néhol totálisan Eagles of Death Metal hangulatot áraszt. Véleményem szerint ez nagy baj, úgy ahogy a „csoda producer” Mark Ronson leigazolása szintén ártott a csapatnak.

Amióta ismerem a Queens of the Stone Age zenekart, csalódnom még nem kellett bennük. Folyamatosan, megbízható gyakorisággal jöttek a mélyre hangolt, rifforientált, lendületes stoner muzsikák. Sőt, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy Homme agyszüleménye az egész stoner rock irányzat. Legalábbis nagy hatást gyakorolt a környezetére, annyi szent.

Így érkezünk el 2017 nyarára, mikor is kezembe vehetem az új, egyébként gyönyörűen megrajzolt lemezt. Majd meghallgatom, és elbizonytalanodom, hogy jó felvételt hallok-e?! Annyira mellbevágóan lagymatag, lötyögős szar lett az egész, amit elsőre nem tudtam felfogni. Utána kerestem, hogy viccnek szánták-e az anyagot, de nem.

Nem hiszem, hogy Josh Homme elfelejtett volna zenélni, azt sem gondolom, hogy ennyit változott az elmúlt pár évben. Itt egyszerűbb magyarázatot lehet találni, mégpedig Ronson személyében. Ez a drága jó, mainstream producer olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Adele, Lady Gaga vagy épp Robbie Williams. Kiváló előadók a saját szemétdombjukon, nem vitatom. De hogy egy stoner lemezt ilyen komoly befolyással kezeljen ez a drága úriember, hát nem tudom…

Hogy milyen a zene? Leginkább semmilyen, hol nyálas lötyögés, máshol szintetizátorral támogatott, korai rock’n’roll. Ronson nagyon keményen belenyúlt a hangzásba. Pont ott tekerik le a beinduló gitár témákat, ahol lendületbe jönne, minden dal kapott elektronikus kiegészítéseket, az egész lekerekített, tompa és életlen. Igen, ez a legjobb talán, a új QofSA lemez olyan mint egy életlen fénykép. Rajta van még minden téma és szereplő, de már homályos az egész.

Tudom, hogy mindig az újítás, az iránymutatás volt a legjellemzőbb tulajdonsága Homme csapatának. Itt is valami ilyesmire mehetett ki a játék, de ez most nagyon nem jött be. Azt gondolom, hogy most mellé nyúltak rendesen. Valahol olvastam, és tetszett piszokul, így ideírom, olyan ez az egész, mintha Homme és Ronson leültek volna és folyamatosan mutogatnák egymásnak a kedvenc zenéiket. Ezerfelé mutató, értelmezhetetlen popzeneszerűség lett a Villains, nem más!

Értékelés: 5/2


infók

tracklist:
1. Feel Don't Fail Me
2. The Way You Used to Do
3. Domesticated Animals
4. Fortress
5. Head Like a Haunted House
6. Un-Reborn Again
7. Hideaway
8. The Evil Has Landed
9. Villains of Circumstance

Műfaj: stoner rock
Megjelenés: 2017. augusztus 25.
Kiadó: Matador

2 megjegyzés: