kxm - scatterbrain

Több mint két évvel ezelőtt írtam erről a szupergruppról. Talán nem is annyira pozitívan, hiszen összetett muzsikájuk nem szórakoztatott. Itt tartom a kezemben a második felvételt, amivel hasonló érzéseim vannak. Ettől még egy kiváló munka, és nagyon fontosnak tartom, hogy megemlítsem egy bejegyzésben.

A KXM – Scatterbrain című lemezéről van szó. Ahol a Korn dobosa mellett két veterán muzsikus sorakozik fel. Név szerint: Ray Luzier, George Lynch, Doug Pinnick. Kár lenne sorolni a formációkat, hol és milyen minőségben fordultak meg a jócskán hatvan feletti zenészek. Röviden, sokat látott, igazi veterán gitár – ének szekció, egy „fiatalabb” dobos bámulatos ritmusaival fűszerezve.

Olyan erőteljes zenei vállalkozás ez a felállás, hogy sokadik hallgatásra is kapkodom a fejem, hogy ezek bizonyára megőrültek. Persze erről nincs szó, igazán változatos, összetett, bonyolult megoldásokról annál inkább. Lendületes, lüktető az egész lemez. Számomra kellemesebb élmény, mint a bemutatkozó anyag.

Egyvalamiben biztos vagyok, könnyen nem adja magát a dolog, de ilyen esetekben talán nem is kell. Több réteg helyezkedik itt egymáson. Fokozatosan bomlanak majd le, hallgatásról hallgatásra. Itt-ott talán már túl bonyolult is a fülemnek, de ez legyen az én gyengeségem. Ezen a lemezen van legalább három olyan nóta, aminek rádiók sokaságában kellene slágerré válnia. Persze nincsenek hiú ábrándjaim.

Legjobban az tetszik a lemez kapcsán, hogy három zenész ennyire sűrűre tudja formálni dalait. Nyilván komoly szerepe van a sokéves múltnak, nagyon fontos a tapasztalat, mégis olyan vastagok a nóták, hogy eszedbe nem jutna, trióval állunk szemben. Ez mindenképpen dicséret. Továbbra sem engednek az amerikai életérzésből, ami nem gond, csak lesz, akinek nem fog tetszeni.

Összességében egy nagyon érett, egyben lévő anyag lett a Scatterbrain. Számomra ízesebb valamivel, mint a bemutatkozó KXM. Olyan gitártémák sorakoznak egymás hegyén-hátán, amit ritkán tapasztaltam. Íze-bűze van az egésznek, még akkor is így gondolom, ha továbbra sem magamat érzem a célközönségnek. Nyugodtan hallgasd meg, csalódni nem fogsz.

Értékelés: 5/4


infók:

tracklist:
01. Scatterbrain
02. Breakout
03. Big Sky Country
04. Calypso
05. Not a Singe Word
06. Obsession
07. Noises In The Sky
08. Panic Attack
09. It's Never Enought
10. True Deceivers
11. Stand
12. Together
13. Angel

Műfaj: hard rock
Megjelenés: 2017. március 17.
Kiadó: Rat Pak Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése