magma rise - false flag operation

Holdampf Gábor és csapata a Magma Rise végre új anyaggal jelentkezett. A tőlük megszokott módon, EP formában adták ki négy új daluk és egy Trouble feldolgozásuk. Ami igazából a The Man In The Maze „B” oldala. Legalábbis a közösen rendelhető digipack erre utal. Ettől még persze ez egy független dolog, és túl sok folytonosság nincs az eddigi kedvencemmel.

Sőt, ha lehet ezt mondani a magyarországi, sabbathista doomsterek most még mélyebbre, még lassabbra fogták a témákat. Reszel, lüktet, odavág, pont úgy, ahogy azt kell. Számomra lehet, hogy egy picivel szürkébben, mint amit vártam, de ki vagyok én, hogy megítéljem, mi a helyes és mi a helytelen?

Nagy kedvenceim a srácok, így az átlagosnál nagyobb elánnal vártam az új korong érkezését. A False Flag Operation címmel ellátott mini album rendben van, de jó sok hallgatást igényel. Nem az a tipikus, könnyen emészthető muzsika. Bizonyára rengeteg embert elrémiszt majd, sőt magam is komoly grimaszokkal hallgattam elsőre a felvételt. Mára már összebarátkoztunk.

Zenélni nem felejtettek el a tagok, sőt. Ahogy a Hegyi/Herczeg páros bánik a gitárokkal és a témákkal, az már-már a legnagyobbakat idézi. Lúdbőrözöm, amikor az első szám ikergitár harmóniái felcsendülnek. De nem csak erről van szó, akkora összhang és egyetértés sugárzik a dalokból, amire kevés példát tudnék csak hozni, nemhogy a magyar zenei életből, de még a nemzetközi vonalról sem. Kiváló páros.

Bánfalvi Sanyi külön kedvenc. Kár lenne firtatni, hogy a mai magyar ütősök között az egyik legízesebb, legeredetibb figura. Öröm hallgatni a megoldásait, ahogy az egész dögönyözést megtölti profibbnál-profibb ritmusokkal. Továbbra sem kellett csalódnom benne, ami miatt külön köszönettel tartozom. Holdampf mester nem tartozik a legnagyobb torkú énekesek közé, de a saját eszközeit meglehetősen jól ismeri. Ha röviden kellene megfogalmaznom, a tanári jelzőt használnám a megoldásaira.

Mind a négy dal megérne egy külön boncolgatást, de ettől most eltekintek, csak címszavakban jelölném meg őket. A címadó, első nóta egy „groove” –os menetelés, szinte slágeres. Bármelyik Mood korong húzódala lehetne, de ez itt már régen Magma. Egyértelműen a lemez legjobb felvétele. A második track Shroud Of Hologram címmel már egy sokkal mocsarasabb, ős-doom. Nehéz vele megbarátkozni, de az ereje vitathatatlan.

The Metamorph valamivel gyorsabb tétel, viszont a lemez talán legmélyebb része. Itt hallható az előbb említett gitárok által keltett súlyos sötétség. Az utolsó, tíz perc fölé szaladó Trading Time minden, ami a doom zene lehet. Az egész dal magán cipeli a világunk összes súlyát, szinte már annyira nehéz, hogy fáj. Pont olyan lett ez a záródal, mint amilyen módon egy ilyen, még borongósabb korongot le kell zárni.

A feldolgozás dal  - még akkor is, ha egy igazi legenda énekel - számomra nem olyan erős. Butch Balich az Argus frontembere vállalta a közös munkát, és jegyzi ezt a Trouble feldolgozást. Semmi különös nincs sem az eredeti dalban, sem pedig a feldolgozásban. Ettől még bőven elfér ezen az igen rövidke lemezen.

Összességében nem ez lesz a kedvenc Magma Rise korongom, viszont a mai magyar doom/sludge vonalon még mindig ők a favoritok. Az itthon kevesebbet koncertező csapat két fellépését sikerült már elcsípnem, de ígérhetem a továbbiakban is erősen vadászom majd a lehetséges koncerteket.  

Értékelés: 3,5/5

Infók:

Tracklist:
01. False Flag Operation
02. Shroud of Hologram
03. The Metamorph
04. Trading Time
05. Pray for the Dead

Műfaj: doom metal
Megjelenés: 2016. március
Kiadó: Nail / Hammer

8 megjegyzés:

  1. Na. Nekem ez a többihez képest már sokkal jobban tetszik.
    Jóka a témák. Nekem ugyan még mindig lassú és kicsit melankólikus, de határozottan jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi a fasz? Azt hittem, hogy már be is húztad az egyest, meg jön a fikakomment, hogy ez még mindig nagyon fos. Erre mit találok itt? El sem hiszem. Fejlődsz Tomi! :D

      Törlés
  2. A zenei izlésem 30 éve szinte változatlan.

    VálaszTörlés
  3. Na jó... 25 éve. Azért 6 évesen Halász Judit, meg a Kaláka még befigyelt

    VálaszTörlés
  4. 6 évesen?? Miért? Te mia faszt hallgattál? Slayert?
    Nem hinném, hogy ez sötét múlt.
    Én ezek után 9 évesen Guns-ra váltottam. Rögtön Rock!
    Másoknak még becsúszott elé egy kis Dr. Alban, meg társai...

    VálaszTörlés
  5. Persze... Ó az almaszósz, az almaszósz... Jöhet utána? Jöhet utána? Jöhet utána palacsint!
    Meg Paff... Nyilván! :D:D:D

    VálaszTörlés
  6. Minél többet hallgatom, annál jobban tetszik! Nagyon rendben van!

    VálaszTörlés