ajna - rengeteg

Érdekes, hogy egymás után két, instrumentális, post-rock lemez kerül bemutatásra. Az ember azt gondolná, ez a szegmens szinte teljesen kihalt az ezredfordulóra. De szerencsére ez nem igaz, és a Ghost Toast mellett, itt a szomszéd Kondorosról az Ajna. Nagy öröm ez a magamfajta zenebohócnak. Összetett, komplikált muzsika, ráadásul szinte a földim a társaság.

Több alkalommal, Szentesen, és a Granáriumban is összefutottam már a zenekarral, mindig komoly benyomást tettek rám. Valahol mélyen, mindig azt gondoltam ilyenkor, "igazán bátrak a srácok, hogy ezt a fajta muzsikát ilyen elánnal és elszántsággal nyomatják. Le a kalappal előttük!" Aztán tessék, eltelik tíz év, és máris itt az első nagylemez. Kell ennél több?

Rengeteg címen érkezett a közel 50 perces korong, ami 9 tételt tartalmaz. Összességében, egy a természeti elemekből építkező, jól megtekert, progresszív muzsikát kapunk, ami nem adja könnyen magát. Számomra „rengetegszeri” meghallgatás után sikerült csak azokat az összefüggéseket kihallani, amitől barátságosabbá tudott válni a felvétel. Bevallom férfiasan, elsőre túlkomplikált, önmutogató csalafintaságnak tűnt az egész. Meg is lepődtem mindezen, mert élőben egészen mást mutatott a banda.

Aztán, ahogy mondani szokták, jóra hallgattam a történetet. Persze a jól kivehető hatások (Primus, Tool) segítettek az áttörésben. Mostanra mégis azt gondolom, sokkal többről beszélhetünk a kondorosi társaság kapcsán, mint egy ízléses nyúláshalmaz. Nyilván tíz év együtt zenélés lenyomata ez a kilenc dal, egészen máshogy vetül minden egyes dal, minden egyes momentuma, mintha egy klasszikus értelembe vett sorlemez bármelyikéről beszélnénk.

Kicsit vizsgáljuk konkrétabban a zenét; a döntően prog-rockos, űr-rockos, keményre tekert basszus hangzással gyorsan megvehető vagyok. Helyen helyzetben különösen tetszik mindez, bár talán a dob erőteljesebb megszólalásának a kárára van, mégis, kellően feltölti a bőgő az összes dalt. Ez kiemelkedően igaz a keményebb, metálosabb tételekre. Talán valamivel több narrációt elbírt volna a felvétel, tovább színezve a dolgot. Persze ez zenekari döntés, innen felesleges beleokoskodni.

Nagy kedvencem a Nyergelt táltos kancacsikók című szerzemény, ahol messze a legötletesebb gitártémák jelennek meg. Már-már jazzes megoldások élénkítik a felvételt. A lemez második felében népzenei utalások is megjelennek, de a legjobban a tiszta gitár hangzás emeli a tétet. Egybevéve mind a tíz év Ajna megjelenik a lemezen, ami egyrészt nagyon jól sikerült munkát igazol, másfelől viszont egy kicsit távolabb esnek egymástól a dalok. Szorítok a srácoknak, hogy a következő lemezre ne egy évtizedet keljen várni, és akkor talán ezek a nüánszok a helyükre kerülhetnek.


A vírushelyzet lecsengését követően reménykedem egy erősebb progresszív estben valahol itt a környéken. Hiszen a Tiszán erről igazán kiemelkedő csapatok mozognak ezen a zenei palettán. Remélem mihamarabb találkozunk személyesen is valahol!

A lemezhez fogatott klipről pedig olvassuk Piller György, basszusgitáros szavait, aki nem mellékesen a lemez igen jól sikerült borítóját is tervezte: "Az új kislemez az album címadó dalához a Rengeteghez készült. Ez a szám az egyik legfrissebb a repertoárunkban és kicsit talán elüt az eddigiekhez képest. Befogadhatóbb, dallamosabb lett. Többek közt ezért is választottuk a lemez címadójának is, így nem is volt kérdés, hogy a tervezett videóklipet is ehhez a számhoz forgatjuk, amelyet én rendeztem. A közeli megjelenés miatt elég feszített tempóban kellett véghezvinni az előkészületeket. Kitalálni a történetet, ehhez megfelelő szereplőt színészt keresni, lehetséges helyszíneket feltérképezni és a legnehezebb egy olyan időpontot találni, amikor mindenki ráér. Emiatt magára a forgatásra mindösszesen egy napunk volt, amit az időjárás tönkre is tehetett volna, de ezzel szerencsénk volt. Nehezen, de sikerült egy napba belesűríteni majdnem mindent, amit szerettünk volna, néhány finomításokra használt felvétellel maradtunk csak el, az utómunkát pedig rekordidő alatt hozta össze Incze László barátunk, aki az operatőri munkát is végezte. Összességében nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel."

Értékelés: 5/3,5


Info:

tracklist:
01. Rengeteg
02. B’
03. Eta Carinae
04. Spirál
05. Nyergelt táltos kancacsikók
06. Hekate
07. Turba
08. Seiran
09. Zsuzsi mozog

Műfaj: progresszív rock
Megjelenés: 2020. április 9.
Kiadó: Inverse Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése