kövületek #2 rebel meets rebel - rebel meets rebel

Erről a formációról azért muszáj írni, mert sajnos méltánytalanul kevesen ismerik. Pedig, ha tudnák kik alkotják, rengetegen hallgatnák. A poénból és kedvtelésből összeállt csapatot nem mások, mint a Pantera tagjai Anselmo nélkül és a híres öreg blues-zenész David Allen Coe alkotják. Elég érdekesnek tűnik a dolog, már ettől is. A számokat, témákat '99 és 2003 között rögzítették.

Zeneileg olyan az egész, mintha egy kicsit enyhébb Panterát kevernénk egy kis bluessal és counryval. Igazi örömzene az egész album. Bluesos kiállásokkal, hegedűvel, zongorával. Az együtt zenélést már évekkel az album megjelenése előtt tervezgették az urak, szerették kölcsönösen is tisztelték egymást és a muzsikát.

Egyszer egy jó kis italozós estén szórakozásból mentek le próbálni és magától kezdtek összeállni a nóták, mindenféle erőlködés nélkül. Embereink így elkezdték "komolyabban" venni a dolgot. Nem ment minden egyszerre, de mikor volt egy kis idejük a turnék között, mindig összejöttek pár órára, ha tehették. Felvettek néhány témát, számot, dzsemmeléseket, de a gépezet csak forgott tovább... Olyan érdekes, kicsit iszákos, báros hangulata van a daloknak, persze igazi metál ízzel.

A szólók hegedűn és gitáron is megszólalnak. A hegedű és a counry kiteljesedéséért Joey Floyd felelős, a billentyűkön Rex Mauney játszik. Érdekes még, hogy az öreg gitáron is elég jól kíséri Dime-ot. A kedvencem, hogy Darell gitárjain játszik. Egy igazi jelenség a hosszú ősz hajával és rassztájival az idén 77 éves zenész.

Fiatal korát nagyrészt börtönben vagy fegyházakban töltötte. Első albumát 1970-ben adta ki. Napjainkig aktív. Karrierje a 70-es, 80-as években volt erős.

Szóval visszatérve ez az album Vinnie Paul dobos saját gondozásában jelent meg Dime halála után két évvel. A szövegek komoly dolgokról is szóltak, nem csak a nőkről és italozásokról. Ott van például személyes kedvencem, az antirasszista Cherokee Cry c. szám. A lemez úttörőnek számít ebben a műfajban.

Szerintem mindenki, aki szerette a Panterát és tisztelte Dime-ot, annak kötelező darab. Személy szerint én nagyon kedvelem az albumot. Több nyilván és sajnos nem jelent és nem is fog megjelenni, így egy kakukktojás, egy igazi gyöngyszemre lelhetünk benne. Nem 100%-ban, de főleg annak, aki esetleg még nem ismeri, adhat vele valami "újat" az elhunyt gitáros.

Polgár Tamás


Infók:

Tracklist:
01. Nothin' To Lose
02. Rebel Meets Rebel
03. Cowboys Do More Dope
04. Panfilo
05. Heart Worn Highway
06. One Nite Stands
07. Arizona Rivers
08. Get Outta My Life
09. Cherokee Cry
10. Time
11. No Compromise
12. N.Y.C. Streets

Műfaj: blues / metal
Megjelenés: 2006
Kiadó: Locomotive Music

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése