burning full throttle - traveler

Régen hallottam ilyen profin előadott, ízig-vérig stoner muzsikát, mint amit a kőbányai Burning Full Throttle nyomat. Kérem szépen, 2015 tavaszára bátran kijelenthetjük, feléledt a magyar rock-metal közösség. Számolatlan, jobbnál-jobb formáció bukkan elő, kap egyre nagyobb teret és ez igencsak jól van így. Ékes példája ennek a második lemezével napokban jelentkező BFT. Recsegős, ropogós, poros és a végletekig őszinte lett a Traveler címre keresztelt korong. Köszönet érte.

De nézzük is, mire számíthat a kedves hallgató. Kicsivel több, mint fél óra repülés. Száguldás az országúton, egy véletlenszerű, kiszámíthatatlan cél felé. Lesz minden, aminek ilyen esetben lenni kell, varázslatos gitárfutamok, szög egyszerű dobtémák, hegyes basszus és egy nehezen körülírható ének. Ami annyira ráillik erre a vadorzó módjára vibráló muzsikára, hogy nehéz lenne jobbat elképzelni. Teli találat, azt kell, hogy mondjam.

Világmegváltás és spanyol viasz nincsen, ne várja senki, hogy a srácok új irányt mutatnak majd. De annyira kiérezhető az a bizonyos zenei alázat, és a hozzáállás teljes mellszélességgel, hogy kialakul az egész dalcsokor körül egy olyan atmoszféra, amit sokaknak több évtizedes zenélés során sem sikerül megteremteni. Részemről ez emeli az átlag fölé ezt a produkciót. És ez az egész miliő nem más, mint a nagy dög amerikai autó egybeüléséről kilógatott tetovált kar, füstölő gumik, „csálé csöcsű picsák és a minden táblába belelövők bazd meg!”

A hangázás morajlása illik az egész koncepcióhoz, ez ok, a magas hangok nálam itt-ott túlszaladnak. Ez bőven belefér, igazán keresni kell ezeket a pillanatokat. Mégis feltűnt, viszont ezen nem nehéz változtatni. Aztán, ahogy több kritikában is olvasható, a vokál, vagy második ének ahol előrekerül ott talán lehetne vaskosabb. Megint csak zenekari döntés, hogy a hangzás ezen nüanszai mennyire kerüljenek előtérbe. Hangsúlyoznám, hogy ezek olyan apróságok, amiket talán észre sem kellene venni. Az élményen nem rontanak semmit!

Külön nem foglalkoznék a dalokkal, jellemzően rock'n'rollal töltött, lüktető őrület az egész, jó értelemben. Az utolsó, címadó nóta külön kedvencem, én az ilyen elszállósabb témákat jobban bírom. Persze ez magán vélemény. Ahogy már fent is említettem, tökéletesen egyben van az egész, pont olyan, milyennek egy stoner anyagnak lenni kell. Hengerfej kikönyököl, hangszóró szétreped a padlólemez behajlik, ha bírod az ilyesmit, tudod mire gondolok. A kiadvány külseje pedig csillagos ötös, bárcsak minden lemezbelsőség ilyen ötletes lenne.

Röviden összefoglalva ez egy kiváló lemez, aminek igenis helye van a magyar zenei életben. Hazánkban a műfaj egyik legjobbja a BFT, ha nem a legjobbja. Külön köszönet a srácoknak, hogy önerőből állították elő a felvételt, és terjesztik. Csak ajánlani tudom mindenkinek és ígérem, a lehető leggyorsabban elmegyek egy koncertre is, hiszen az ilyen muzsika a kormány mögött és élőben az igazi! Hajrá! 

A zenekarról infókat itt találtok, az album pedig itt hallgatható meg.

 Értékelés: 5/4,5

Infók:

Tracklist:
1. El Camino
2. Harder, Faster, Stoner
3. Moonshine Runners
4. Big Boobs And Booze
5. River Of Tears
6. Mirror (The Other Side)
7. Desert Monster
8. The Traveler

Műfaj: stoner metal
Megjelenés: 2015. április
Kiadó: szerzői kiadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése