skulld - skulld

Igazán nagy öröm számomra, ha újabb és újabb sludge/doom bandákkal ismerkedhetek meg, pláne ha magyar srácok tolják értékelhetően ezt a szívemnek kedves műfajt. Az pedig külön hab a tortán, hogy Tiszán erről is léteznek említésre méltó formációk. Ilyen például a '14 karácsonyán debütáló Skulld zenekar is, melynek alakulási pontja Szentkirály.

A kezemben tartott, öt számos bemutatkozó EP igazán erősre sikerült. Zeneileg kiemelkedően ötletes, ének téren még fejlődésre váró hanganyag lett! A felvételek Kiskunfélegyházán készültek, a hangzás minősége példaértékű, bárcsak minden bemutatkozó EP így szólna. Számomra kellemes meglepetés, amit a srácoktól hallok. Öröm beszámolni az ilyen és hasonló magyar kezdeményezésekről. Na de nézzük, mit találunk a lemezen.

A Hands Of Doom-os interjúban olvastam a két testvér (Csorba György bőgő-ének és Csorba Zoltán riffmester) valamikor trash metalban nyomult, több formációban is kipróbálták tehetségüket. Később, 2013-ban Fodor Péter dobos csatlakozásával született meg a Skulld névre keresztel, már jóval doomosabb formáció. A negyedik tag Varga Pál, aki gitárjátékával erősíti a csapatot.

Az öt nóta meglehetősen változatos zenei repertoárral gazdálkodik. Alapvetések természetesen a Sabbath irányából érkeznek, de messze nem ott végződik, ahol Ozzyék meghúzzák a határt. Bátran nyitnak a srácok gyorsabb, vadabb mezsgyékre egyaránt. Ha meghallgatod a lemezt, fogsz hallani kifejezetten stílusos gitárszólókat, elszállós dallamvilágot, és vagány, magával ragadó ritmusokat egyaránt. Igazán kedves a fülemnek, ha egy zenekar ennyire bátran boronál össze alap metál témákat. Főleg ha ilyen ízlésesen teszi mindezt.

Természetesen észre kell venni az apróbb hibákat szintén. Nem akarok túl kritikus lenni. A dob pontatlanságokra csak halkan hívnám fel a figyelmet. Ez még bőven a tűréshatáron belül van, de ezen a fronton kell még erősödni. Másik, számomra érzékenyebb téma az ének. Több esetben komoly csalódást okoz, valahogy ügyesebben kellene ráilleszteni az egészre ezt a dolgot. Többször éreztem azt, hogy kilóg a nagyon profin zakatoló zenei témák mellől. Hátrébb keverni, vagy torzítani kellene, nem tudom, és nem szeretném túllihegni, de nekem egyértelműen a leggyengébb pontja a lemeznek.

Összességében egy nagyon erős bemutatkozó anyag lett ez az EP. Igazán jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki a Sabbath-Down-Crowbar vonalon szocializálódott. Nagy örömmel jegyzem fel a Skulld nevét kedvenc magyar bandáim közé, hiszen egyre erősebb ez a Magma Rise-Wall Of Sleep-Apey & The Pea zenei világ kicsiny hazánkban is. További sok sikert!

Értékelés: 5/4
Infók:

Tracklist:
1. Horseheads
2. Vlad
3. Mad Dog Days
4. Whoreson Blues
5. Skeletown

Műfaj: doom/sludge metal
Megjelenés: 2015. február
Kiadó: szerzői kiadás

1 megjegyzés:

  1. Nyilván és nem bírom ezt a stílust. Ez fix, de! És az is, hogy nem vagyok profi zenész. Meglepődtem, mikor írtad, hogy a dob pontatlan. Gondoltam magamban, Jani megint legurított pár rekeszt a kőbambiból, mert ilyet nem lehet csinálni. Előszőr a dobot veszik fel. Ott nem lehet hiba, az az alap. Ha a dobos hibázik, nagy baj van. Hát itt van. Összedől a kártyavár. Ezt nem lett volna szabad így bemutatni. A gitárosok jók, ha a stílusnál maradunk, az ének meg szimplán szar. Sorry. Ez nagyon gáz.

    VálaszTörlés