lumberjack commando - the heritage

A Lumberjack Commando (micsoda név!) egy olyan zenekar, aki számomra igen kedves muzsikát játszik. Magyarországon egyre többen próbálkoznak ezzel a stoner/doom vonallal, szerencsére egyre jobb minőségben. Kiváló példája ennek a nagykanizsai csapat. Gyorsan megemelem előttük a kalapom, majd leírom véleményem második EP-jükről, ami január végén látta meg a napvilágot, The Heritage címmel!

A felvételt Szegeden Vári Gábor segítségével rögzítették. Ez röviden és tömören garancia a kiváló hangzásra. Természetesen most sem kell csalódni a producer munkásságában, csillagos ötös. Az új EP valamivel döngölősebb, keményebb lett, mint a bemutatkozó korong, de ezzel engem megnyertek maguknak. A már-már doomos megszólalás mindig örömmel tölti el a szívem. Még sok ilyet, ha kérhetem.

A dalok születéséről azt nyilatkozták a srácok, hogy mind az öt tag kivette belőle a részét, így születhetett meg egy mindenki által kedvelt anyag. Ez igazán fontos véleményem szerint, hiszen ez hozza létre azt a kohéziót, ami aztán az élő fellépéseken is kézzel tapintható. Külön kiemelném Kun Ádám énektehetségét, és a kiválóan kihasznált lehetőségeit. Meglepően hard rockos íze van a hangjának, ami külön jót tesz az összképnek. Ritka az, amikor egy énekes ennyire jól bánik saját adottságaival.

A szövegvilág a zenéhez tökéletesen illeszkedő témákat feszeget. Háború, küzdelem, a mindennapi élet harcai azok az elemek, amik a leggyakrabban feltűnnek a négy számos lemezen. Itt meg kell említsek egy negatívumot, valahogy az angol kiejtés még csiszolásra vár, nagyon kelet-európai ahogy kibújnak az angol kifejezések a hangfalakból. Ez persze jól pozícionálja a csapatot, ami egyrészt jó, másrészt pedig hagy maga mögött egy kellemetlen ízt. De ez legyen a legnagyobb probléma a társasággal. Bőven van még lehetőség fejlődni e tekintetben.

A gitár duó teljesítménye is megsüvegelendő. Nekem sok esetben a Trouble jut róluk eszembe, ami nem baj, mivel egyik kedvencem a szenior banda, másrészt nem szabad letagadni az ősöket. Kellő tisztelettel bárki próbálkozhat véleményem szerint. És itt minden tisztelet megvan. Az egész történet valahol a Magma Rise, Wall of Sleep, Apey & The Pea vonalon húzódik, nagy örömömre. Kis hazánk egyre erősebb ebben a tekintetben, amit csak üdvözölni tudok sokad-magammal.

Értékelés: 5/4,5

Infók:

Tracklist:
1. War
2. Lunar Journey
3. Helpless Rage
4. The Red Code

Műfaj: stoner/sludge metal
Megjelenés: 2015. január
Kiadó: szerzői kiadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése