yob - clearing the path to ascend

Lassan ébredek a téli álomból, nem tehetek róla. Nyilván az idő sem segít ezen, hiszen errefelé három hete késő őszi képet fest ez a január. Mit is lehet ilyenkor tenni, mint súlyosabbnál súlyosabb doom zenéket hallgatni, és várni a napsütést. Csodálatos ezekre az időkre az új Yob lemez, ha eddig nem ismerted őket és bírod a hegyomlás riffeket, a lassú, földbedöngölő klasszikus doom zenét, mindenképpen hallgasd meg.

Ráadásul ez a sámánének annyit dob az egészen, hogy néha már könnycseppeket vagyok kénytelen morzsolni zenehallgatás közben. Négy szám, picit több mint egy órában. Új kiadó, maximumra járatott hangzás, mocsár, köd, sarat túró vaddisznók, sámánok, minden, amit csak akartok.

A világ összes fájdalma belefér ezekbe a riffekbe, nem vicc. Majd amikor már igazán monotonnak tűnik, gyönyörű, pihentető kiállások bújnak elő a sötét erdő fái közül. Itt lesz idő szétnézni, meggondolni, hogy akarod-e folytatni a menetelést, majd sebészi pontossággal újra belevág a gitár. Rést nyitva tudat és álomvilág között. Csodálatos.

Szét lehetne boncolni mind a négy tételt. Véleményem szerint felesleges. Azért pár apróságra mindenképpen felhívnám a figyelmet. Talán kedve támad nem elvetemült doom rajongóknak is a lemez meghallgatására. Mike Scheidt egy igazán profi énekes, egyre tisztább hanggal és hangzással. Sok esetben, a magas részeknél el kellett gondolkodjak, hogy itt felbukkant egy tehetséges női énekes? És nem, úgy ahogy a mély bariton úgy a magas témák is Mike művei. Igazán sokat dob egy ilyen zenén ez az összetett ének.

Aztán jönnek a gitárszólók, amik megint csak eltérnek némiképp a szokottól. Néha annyira lassúra sikeredtek, hogy elképesztő, de ami ennél is jobban tetszik, az, ahogy a hangmérnök játszik ezzel a dologgal, elbújtatja újra visszaengedi majd ismét elbújtatja. Tényleg fenomenális hatást vált ki nálam, és gondolom még jó néhány zenebarátban.

Mindenképpen adjatok a lemeznek több időt, nekem is kellett némi külső behatás, több hallgatás a teljes kiteljesedéshez. Viszont ha megérint jó sokáig nem fog elereszteni, ebben biztos lehetsz. Recseg, ropog, bugyog, földbe döngöl, belever a mocsárba, és nem lesz kiút. Mindenkinek ajánlom, akinek tetszenek az érdekesebb zenék, témák. Kommersz dolgokra ne számíts, itt nem lesz semmi ilyesmi.

Értékelés: 5/4,5


Infók:

Tracklist:
1. In Our Blood
2. Marrow
3. Nothing To Win
4. Unmask The Spectre

Műfaj: doom metal
Megjelenés: 2014. szeptember
Kiadó: Neurot Recordings

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése