ac/dc - rock or bust

Az elmúlt időszak nagyon hasonlóan alakult az AC/DC számára, mint ahogyan a nyolcvanas évek eleje. Phil Rudd szóló lemeze, vagy épp folyamatos rendőrségi ügyei tartják lázban a világsajtót. Aztán itt van Malcoln Young komoly betegsége, ami azért mindenképpen fontos tényező, hiszen a skót származású gitáros volt a zenekar vezetője, motorja. Ennyi rossz előjel mellett őszre ígérték, és jött is az új lemez Rock Or Bust címmel.

Több héten át rágtam, semmiképpen nem akartam elhamarkodott véleményt formálni egy ilyen óriás munkájáról. Tőlem senki ne várja, hogy még mindig Bon Scott énekhangját fogom visszasírni, nekem Brain Johnsonnal legalább annyira élvezhető az ausztrálok muzsikája, mint volt a harminc éve halott Scottal. Pont. Aztán figyelembe kellett még venni, az előző Black Ice kimagasló sikerét, közel tíz millió eladott lemez és minden idők harmadik legsikeresebb világkörüli turnéja állt a csapat mögött. Na szép, gondoltam jönnek még aratnak egyet, aztán szevasz. Szerencsére nem ez történt, egy kiváló, ízig-vérig AC/DC lemez lett a Rock Or Bust.

Túl nagy meglepetést senki ne várjon a 35 perces felvételtől, pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Őszinte, saját sablonjaikat rendkívül ügyesen variáló, élvezetes négynegyedek. Több helyen kellően bluesos, máshol inkább csak mocskosan füstös, megragadó alkotások. Nyilván zeneileg szinte felesleges feszegetni ezt az anyagot, hiszen minden pont olyan, amilyennek lennie kell egy AC/DC lemezen.

Engem erősen a nyolcvanas évek második felében született dolgokra emlékeztet, de ez semmit sem jelent. Itt joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezek a dalötletek mennyire frissek, és mennyi szerzemény lapulhatott a fiókban, várva a kiadást. Persze ez is költői kérdés, teljesen mindegy mikor születtek ezek a nóták, ha ilyen jól működnek mai környezetben.

Ha szeretted valaha is az ausztrál rockereket, csalódni nem fogsz. Túl sok újdonságra nem szabad számítani, de egy megbízható anyagra annál inkább. Várhatóan magyarországi fellépés szintén lesz nyáron. Örömmel el is megyek majd, ha nem kapkodják el a jegyeket úgy, ahogy tették azt legutoljára.  

Értékelés: 5/4


Infók:

Tracklist:
1. Rock Or Bust
2. Play Ball
3. Rock The Blues Away
4. Miss Adventure
5. Dogs Of War
6. Got Some Rock & Roll Thunder
7. Hard Times
8. Baptism By Fire
9. Rock The House
10. Sweet Candy
11. Emission Control

Műfaj: hard rock
Megjelenés: 2014. december 2.
Kiadó: Sony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése