isole - the calm hunter

A svéd doom egyik kiemelkedő, oszlopos tagja az Isole. Tavaly év végén megjelent lemezük ezt tovább erősíti, még akkor is, ha a tagok egyik fele több projektben egyaránt részt vesz. Valahogy mégis kulturáltan, északi emberekhez méltóan, helyén kezelve a dolgot nyomatják a jobbnál jobb muzsikát. Így lehet picit mostohagyerek az Isole, vagy éppen az első szülött? Talán a második állítás az igaz, ha meghallgatod az új lemezt, semmi mostohát, félvállról vételt nem fogsz tapasztalni.

Valahogy ezek az északi népek nem tudnak unalmasan zenélni. Még egy ilyen műfaj, mint a doom is kicsit teltebb, izgalmasabb, amikor kikerül a kezük közül. Pont ilyen a The Calm Hunter címre keresztelt 2014-s anyag is. Tele meglepő fordulattal, kiváló ritmusváltásokkal, dögös riffekkel, és nem egy esetben varázslatos szólókkal. A párhuzamosan futó vokál engem itt-ott zavar, de van, aki ettől a teátrális előadásmódtól van elájulva. Olyan mintha egy doom metal operát hallgatna az ember, ami egyáltalán nem fullad unalomba. Szép.

Olyan magabiztossággal hömpölyög el ez a cirka 50 perc, hogy többször körbejárja a lejátszót, mire rájössz, „hahó” ez már újra szól. Ez mindenképpen erőssége egy anyagnak, és kár lenne tagadni, a srácok kirobbanó formában tolják mostanában. A hangzás külön fejezetet érdemelne, de aki ismeri Lindström produceri/hangmérnöki munkáit ezen annyira nem lepődhet meg. Makulátlan, rezzenéstelen az egész cucc, hátborzongató.

A dalszövegek sötétek, van itt világvége, temetés, minden, ami ezen a vonalon felvonultatható. Gondolom ezen sem sokan lepődnek meg. A borító szintén csillagos ötöst érdemel. Nyilván egy ilyen profi munkához „minimum” egy ilyen kiemelkedő textúra dukál. De ez a tapasztalataim alapján egyáltalán nem jellemző, sajnos. Ezek a művész urak itt is megpróbáltak rendhagyó módon választani, sikerrel.

Hatodik sorlemez, egyenletesen emelkedő, kifogástalan munka. Mit lehetne kívánni a folytatásra. Sok sikert, európai, magyarországi koncerteket, még jó pár ilyen minőségű lemezt? Magam sem tudom, talán mindet, egyszerre. Csak így tovább!

Értékelés: 5/4,5


Infók:

Tracklist:
1. The Calm Hunter
2. Dead To Me
3. Into Oblivion
4. The Eye Of Light
5. Perdition
6. Alone In Silence
7. My Regret

Műfaj: epikus doom metal
Megjelenés: 2014. tél
Kiadó: Napalm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése