prong - ruining lives

Tommy Victor maga a Prong. Lassan harminc éve cserélgeti maga körül a bandát, de az alap koncepció ugyanaz. Trash alapokon nyugvó, modern metal az, amit a Prong képvisel. Aki emlékszik még a kilencvenes évek első felében kiadott három meghatározó lemezükre, tudja miről beszélek. Aki esetleg lemaradt volna erről a "szentháromságról", mindenképpen pótolja, mert felejthetetlen lemezekről van szó.

Persze a kétezres évek hajnalán kitört hanyatlás Victor csapatát sem kerülte el. Viszont egy gyengébb, majd egy méregerős visszatérő lemezzel újra felbukkant a banda, és jelezte, élnek, virulnak, nyomulnak. Ide illeszthető új lemezük, mely talán valamivel halványabb az előzőnél, mégiscsak igen tökös anyag lett. Címe a Ruining Lives, melyre mindössze kettő évet kellett várni a nagysikerű Caved Into Stone óta. Kiváló munka, igazi Prong anyag, a jobbak közül.

A nyitónóta, Turnover olyan erővel zúdítja ránk azt, amire számíthatunk az egész lemezen, hogy öröm hallgatni. Persze a frontember hangja soha nem volt kiemelkedő, viszont olyan magabiztossággal használja abban a tartományban, ahol működik, hogy ezt is tanítani kellene. Úgy, ahogy gitárjátékával szintén iskolát teremtett. Le a kalappal! A folytatásban egy dallamosabb nóta következik, ahol a fent említett képességei határát feszegeti Tommy, mégis megtalálja azt az irányvonalat, ahol még kiválóan megállja a helyét.

Talán egy hangyányival több gyors nóta került erre a lemezre, ami trash rajongók számára nyilván nem probléma, de valamennyivel eltér a klasszikus Prong vonaltól. Ez legyen a legnagyobb baj. Mázsásak a riffek, kitekertek a szólók, bitang erősek a dob témák, mi kell még? Persze lehet fanyalogni, hogy a Caved Into Stone egy igen magas léc, amit nagyon nehéz kétévente megugrani. Nem sikerült, viszont súrolja a színvonalat, károgni és mérgelődni teljesen felesleges. Nagyon egységes és profi anyag lett ez is.

Valamivel több, mint negyven perces felvétel végére úgy érzi az ember, mintha egy légkalapács verte volna hanyatt. Mindezt úgy, hogy jól esett. Csak bízni tudok benne, hogy maradt még puskapor, és ha nem is kétévente, de reménykedhetünk hasonló színvonalú Prong lemezekben a későbbiekben. Európai turné biztosan nem lesz a tavaszit követően egyhamar. De amit eljönnek a környékre, mindenképpen megérdemelnek egy látogatást.

Értékelés: 5/4



Infók:
Tracklist:
1. Turnover
2. The Barriers
3. Windows Shut
4. Remove, Separate Self
5. Ruining Lives
6. Absence Of Light
7. The Book Of Change
8. Self Will Run Riot
9. Come To Realize
10. Chamber Of Thought
11. Limitations And Validations



Műfaj: trash metal/groove metal
Hossz: 41:47

Megjelenés: 2014. május
Kiadó: Steamhammer


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése