mastodon - once more ‘round the sun

„Még egyszer a Nap körül” címmel jelent meg az amerikai Mastodon hatodik stúdiólemeze. Bár nem illik lefordítani lemezcímeket, (sajnos a magyar moziközönség kedvéért a filmcímeket muszáj, pedig de kár érte!) mégis, ez számomra mindkét nyelven ugyanazt jelenti. Aztán persze meglehet, hogy egyéb jelentése is van az amerikai szleng szótárban ennek a kifejezésnek, valahogy mégis egy nagy űrutazás hangulatát idézi számomra a korong.

Kifejezetten jó hatással van a csapatra Nick Raskulinecz producer, aki többek között a Deftons ügyeit is intézi/intézte. Valamivel nyersebb, vagányabb lett a hangzás, amit minden bizonnyal a stúdióban végig jelen lévő, kifejezetten agilis főnök okozta változás lehet. Nyilván ez szintén magán vélemény, amit mindössze néhány forrás támaszt alá. Vajon ki tudja, hogy készült pontosan ez az őrült lemez? Annyi szent, nagyon jól összeállt a rutinos zenészek alkotta Mastodon. Mondom ezt úgy, hogy igazi rajongójuk soha nem voltam.

Változatos anyag, helyenként akusztikus gitárral, kórussal, jó néhány tökös riffel. Összefűzött dallamok sokasága követi egymást ezen az elvarázsolt utazáson, ami egy olyan atmoszférát teremt ennek a tizenegy számos lemeznek, amit én kifejezetten kedvelek. A szöveget tovább emelik a tétet. Sok érzékeny témába belevág a zenekar. Hol lírai körülmények között, hol vadabb, rock-metal hangot megpendítve. Még egy finom utalást Jeff Hanneman is kap, ami több mint hátborzongató.

A borító „szokásos” mastodonos, profi munka. Sőt, az igazi nagy rajongók még egy csomagot is rendelhettek, ami a szokásos póló-pengető-poszter vonalat kicsit kiszélesíti, és egy igazán kellemes meglepetéssel szolgál egyes köröknek. Bong! Összességében kellemes meglepetés számomra a srácok lemeze. Szórakoztató mégis mély, kalandozó mégis ősi erejű. Kiemelkedő teljesítmény, ami hosszú napokra a lejátszómba applikálta magát. Köszönet érte!

Értékelés: 5/4,5


Infók:
Tracklist:
1. Tread Lightly
2. The Motherload
3. High Road
4. Once More 'Round the Sun
5. Chimes at Midnight
6. Asleep in the Deep
7. Feast Your Eyes
8. Aunt Lisa
9. Ember City
10. Halloween
11. Diamond in the Witch House



Műfaj: progresszív metal/sludge metal
Hossz: 54:08

Megjelenés: 2014. június 24.
Kiadó: Reprise


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése