satan - life sentence

A Satan egy newcastlei heavy metal banda, volt. Valamikor a nyolcvanas évek első felében, a NWOBHM, azaz a brit újhullámos heavy metal generáció második vonalából emelkedett fel, majd bukott alá gyorsan. Írd és mond, harminc évvel ezelőtt jegyezték a legnagyobb sikerüket, Court int he Act címmel. Ez a három évtizedes lemez olyan hatást gyakorolt a környezetére, hogy a mai napig többek között James Hetfield mellényein virít a felvarrójuk. (ezeket a cuccokat a mai napig lehet kapni, döbbenet!)

Tavaly év végi visszatérésük eredménye a Life Sentence című remekmű. Azt azért mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy különböző tagcserék mellett több néven is zenéltek a fickók az elmúlt harminc évben, viszont eredeti felállásban most először tértek vissza a nagyközönség elé. Amit innen is külön köszönünk. Nagy ötlet volt egy ilyen teljesen 80’s éveket idéző hanganyaggal előállni!

Jöhet mindenki azzal, hogy ez semmivel nem több, mint a Thin Lizzy nyomdokain felemelkedő Judas Priest vagy Iron Maiden első anyagai. Meg, hogy ez egy sima „back to the future” és semmi több. Igen az, gondolom ezen a banda tagjai sem vitáznának. Mindenesetre ez nagy dolog, és egy ilyen hangulatos lemezzel előjönni, hogy is mondjam kellemes élmény a hallgatóság számára. Akkor is, ha kijelenthetjük, a világ már réges-régen túllépet ezen. Nem más ez, mint tiszta nosztalgia, ami nagyon jól sikerült.

A lemezről túl sokat nem érdemes írni, meg kell hallgatni. Akit elragad elsőre ez a összeforrott ikergitár, punkos ritmus, előretolt basszusgitár az rengetegszer meghallgatja majd. Aki viszont elfordul majd tőle, szög egyszerűsége miatt, vagy divatjamúltságból az tegye nyugodtan. Nekem igazán tetszik, ez a lendület, ez a játszi könnyedséggel, a nyolcvanas éveket idéző, egyben felvett anyag.

Nincs sláger, vagy világot megváltó gondolatok. Buli van apukám, buli az ezredforduló előtti időkből, a kezdetek kezdetéről. Szép szólók, sejtelmes hangzás és egy énekes, aki teljesen tisztába van a hangja határaival, nem akarja túllépni, cifrázni, csinálja, amit tud. Illetve van egy olyan ritmus szekció, ami bár egyszerű dolgokat nyomat, olyan ízzel, hogy csak ámulok. Az egész lemez hangulata ragadt magával, így a végére rá kell jöjjek. A nyolcvanas évek Angliájában, egy lerobbant buszon érzem magam, ahol a kazettát gyűrögető magnóból akár ez a lemez is üvölthetne. Köszönöm ezt az élményt.

Értékelés: 5/4,5

Infók:
Tracklist:
1. Time to Die
2. Twenty Twenty Five
3. Cenotaph
4. Siege Mentality
5. Incantations
6. Testimony
7. Tears of Blood
8. Life Sentence
9. Personal Demons
10. Another Universe



Műfaj: heavy metal
Hossz: 43:22

Megjelenés: 2013. május
Kiadó: Listenable Records


1 megjegyzés:

  1. Meghallgattam még kétszer és egyre rosszabb. Biztos a 80-as években sokkal jobb lett volna. Fáradt.

    VálaszTörlés