chevelle - la gargola

Chevelle egy amerikai, alternatív metal csapat. Lassan két évtizede aktívak és a napokban jelentkeztek hetedik stúdióanyagukkal, a La Gargola címre keresztelt, 10 számos lemezzel. A borító motívuma máris érdekesé tette az egész dolgot számomra, hiszen egy klasszikus pestis doktor rajza van a középpontban. Kicsit utánajártam, mégis hova illeszthető a Loeffler fivérek által irányított banda. Hiszen az alternatív metal elnevezés igencsak széles spektrumot letakarhat. Szóval ezek az amerikai srácok a Tool-NIN vonaton ülnek, és igazán jól keverik a rájuk nagy hatást gyakorolt zenekarok stíluselemeit.

Középtempós, elvont zenéjük igen pozitív visszhangra lelt. Egyértelműen ezt a lemezüket tekinti a szaksajtó a legérettebb, eddig elkészült legjobb felvételüknek. Ezek után nem maradt más, mint én magam is beszereztem a lemezt és hallgatni kezdtem. Több meglepetés ért egyszerre. Az ének kiköpött James Keenan (Tool), másrészt a basszus témák energiája ültetett vissza többször a fotelba. Meglehetősen jó benyomást tett rám első hallgatásra a lemez.

Később azért távolodtunk egymástól nem is keveset. A groove-os, itt-ott súlyos riffeket nagyon bírom, amikor egy bőgő ekkora szerepet kap, azt még inkább, ha az énektémák ennyire közel járnak egy számomra kedves zenekarhoz, akkor még ez is ok. Viszont többszöri hallgatást követően arra jöttem rá, hogy túl sok egyediség mégsem fért erre a korongra. Olyan érzésem van így négy-öt nap után, hogy egy NIN és Tool válogatás/feldolgozás lemezt hallgatok. Nem tudom miért, de most ebben a fázisban jár nálam a korong.

Tudom, nehéz lehet nem meghajolni a nagyok előtt, de valahogy nekem ez másolat. Ami egy kiváló munka, sőt. Tökéletesen bánnak a zajokkal, ami talán a legnehezebb, ha már zörejeket használsz. Aztán végig jól el van találva a sebesség, ahol lassítani kell, ott mernek fékezni. Ahol az ordibálás helye van, ott jön az ordítás, annak rendje és módja szerint. Tökéletesen megszerkesztett dalok ezek, bátran ajánlom mindenkinek. Viszont pár elem nekem valahogy ismerősen cseng, és gondolom ezzel más is így lesz.

Ettől függetlenül nagy örömet szerzett számomra az anyag. Szívesen hallgatom még sokszor egymás után, addig, amíg az új Tool lemez meg nem érkezik. Hogy utána mi lesz a sorsa, döntse el a rivális sorlemezének minősége, és az idő. Tényleg ajánlani tudom csak, döntsön mindenki maga.

Értékelés: 5/3,5




Infók:
Tracklist:
1. Ouija Board
2. An Island
3. Take Out the Gunman
4. Jawbreaker
5. Hunter Eats Hunter
6. One Ocean
7. Choking Game
8. The Damned
9. Under the Knife
10. Twinge



Műfaj: alternatív metal
Hossz: 47:32

Megjelenés: 2014. április 1.
Kiadó: Epic


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése