black label society - catacombs of the black vatican


A Black Label Society egy amerikai hard rock banda. Ezt azért igazán sokat nem kell magyarázni. Zakk Wylde és barátai igen hatásos, meglehetősen sötét sorlemezzel álltak elő a minap. Öröm hallgatni az ilyesfajta, letisztult, ösztönzenéléseket. A banda igen változatos felállással szülte eddigi stúdióanyagait. Megfordult a csapatban Craig Nunenmacher, akinek Crowbar-os szereplési is voltak, de Robert Trujillo szintén volt tagja a whisky vedelők társaságának akárcsak Mike Inez az Alice In Chains-ből. 

Catacombs of the Black Vatican címre keresztelt, kilencedik teljes értékű lemez borítója kiváló, a hangmérnöki munka szintén csillagos ötös, és be kell vallanom a zenében sem találok túl sok kivetnivalót. Számomra picit puha, viszont a nyakatekert gitárszólók az ozzys énektémák, illetve a meglepetések sorozata mind a pozitív hatások mellett teszik le a voksot. Ha pár szóban kellene jellemeznem az egészet, azt írnám, hogy „bár nem a kedvencem a dolog, de szívesen hallgatom.” 

A hangulattal kapcsolatban kihagyhatatlan észrevétel, hogy Zakk bácsi’ igazán szerelmes lehet az Alice In Chains-be, hiszen a szomorúságot egyértelműen onnan nyúlta a mester. Ami nem gond, hiszen a hatás az hatás, valahogy mégis átugrik egy határt, amit már nehezen tudok elfogadni. Ízlés kérdése, hogy kinek mi az elég. A lassabb/lírikusabb témák már sokkal egyedibbre sikerültek véleményem szerint. Borús itt is minden taktus, de valahogy mégis kéri az ember füle újra meg újra. És az énekes/gitáros Zakk legszebb szólóit is itt rejtette el. Ki tudja miért?! 

Túl sok bajom nincs a lemezzel, bőven ajánlani tudom minden korosztálynak, akik a black/death metálon túl ellátnak. Fog mindenki magának kedves dolgokat találni. Parádés szólok amelyek néha rock-metal módjára bújnak ki a hangfalakból, de lesz nem egy blues tétel is, amivel pedig a legnagyobb királyokat idézi. Tempó szintén akad több nótában, bár kétségkívül nem ez a jellemző. Aztán líra van egy nagyadag, csajok előnyben. És az elhanyagolhatatlan Alice In Chains, Black Sabbath füzér szinte végig. 

Zakk egy kimagaslóan tehetséges gitáros, meglehetősen jó ötletekkel. Talán ezen a lemezen inkább a rutinmunkát végezte, mintsem az alkotás magasiskoláját mutatná be, ettől még ez nem szemét. Sőt, ilyen iparos lemezt kívánok nem egy bandának. Ez nálam csak egy erős közepes lett. Aki persze mást gondol, tegye nyugodtan, nyilván a tőlem távolabb elhelyezkedő hard rock elemek is eredményezhetik mindezt. 

Értékelés: 5/3


Infók:
Tracklist:
1. Fields of Unforgiveness
2. My Dying Time
3. Believe
4. Angel of Mercy
5. Heart of Darkness
6. Beyond the Down
7. Scars
8. Damn the Flood
9. I've Gone Away
10. Empty Promises
11. Shades of Gray



Műfaj: heavy metal
Hossz: 44:39

Megjelenés: 2014. április
Kiadó: Mascot Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése