killswitch engage - disarm the descent



A Killswitch Engage egy amerikai metalcore együttes, amely több (Overcast és az Aftershock) szétesett zenekar romjain született a 90’s évek végén. Szokás őket melankolikus metalcorenak titulálni, ez nyilván a fellelhető, tetszetős dallamok miatt lehetséges. Ebben bővelkedik a 2013-ban megjelent, Disarm The Descent című lemezük is. Érdemes még tudni előljáróban a zenekarról, hogy rájuk szintén jellemző az énekes keringő. A most taglalt anyagot a régi-új énekes Jesse Leach jegyzi. 

Nézzük, akkor még egy picit magát a metalcoret, hiszen igen egybehangzó vélemények szerint soha nem lesz olyan mértékű, méretű tendencia, mint a trash, vagy mondjuk a power, hogy a heavyt már ne is említsem. Egyesek odáig képesek elmenni, hogy a zenei irányzat létjogosultságát vonják kérdőre. Jómagam nem vagyok nagy rajongója a szédületes tempóban nyomatott, dallamos részekkel megszakított, vagdalkozó-hörgő műfajnak, de elfogadom, mint irányzat, sőt egyes bástyái még az én lemezgyűjteményemben is megférnek.  

Jöjjön egy ilyen bő lére engedett bevezető után maga az anyag. Akár milyen furán hangzik, ez egy vidám metalcore lemez, ráadásként még egy lírai jellegű dalt is rácsempésztek a srácok. Apropó srácok, ez a Adam Dutkiewicz nevezetű, égimeszelő olyan gitáros, amiből igazán kevés akad bolygónkon. Mondom ezt úgy, hogy ő a számomra kevésbé érdekes műfaj mellett tette le a voksát. 

Szóval a klisék megvannak, az énektémák jól ismertek. A tempó adott, az üvöltés szintén. Valahogy mégis meg akarod többször hallgatni, nem változik masszává pár perc után az egész. Világosan látszik, hogy 15 év együtt zenélés igazán komoly összhangot eredményez az állandó tagok között. Valamiféle örömzenéléshez lehetne hasonlítani az egész felvételt. Mintha mindegy lenne, ehhez van kedvünk, aztán ha tetszik hallgatod, ha nem akkor nem. 

Bizonyára sokan mondják majd, hogy nincs egyedisége az egésznek, hogy sok olyan bandát lehetne sorolni aki ugyanezt nyomatja, így vagy akár jobban is. Én ezzel nem biztos, hogy egyet értek, van valami ezen a lemezen, ami sok más anyagról hiányzik. De látni kell, hogy a műfaj igen szűk lehetőségek közé szorítja akár ezt a bandát, akár bármelyik másikat, aki ezeken a vizeken próbál evezni. Ha így állunk hozzá, igen tetszetős hanganyagra lelhetünk a KSE hatodik stúdióalbumán. 

Végül pedig egy nagyon fontos dolog, amit nem tudok szó nélkül hagyni: kiváló, tetszetős, telitalálat a borító.

Értékelés: 5/3,5 



Infók:
Tracklist:
1. The Hell In Me
2. Beyond The Flames
3. New Awakening
4. In Due Time
5. A Tribute To The Fallen

6. The Turning Point
7. All That We Have
8. You Don't Bleed For Me
9. The Call

10. No End In Sight
11. Always
12. Time Will Not Remain





Műfaj: metalcore
Hossz: 40:35
Megjelenés: 2013. április
Kiadó: Roadrunner
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése