fates warning - darkness in a different light



A Fates Warning nevét hallva sokan gondolhatják, hogy kilenc éves kihagyást még egy ekkora banda sem élhet túl komoly károsodás nélkül. Pedig az amerikai progresszív szintér egyik legmeghatározóbb formációja igen erős come backkel cáfolta az összes pletykát, miszerint már régen végük van, soha nem lesznek azok akik voltak a kétezres években, stb. Láss csodát, a tavalyi évben megjelent Darkness In A Different Light című korong elég nagy vihart kavart. A zenekar létezik, működik, és talán ott folytatja, ahol a tízedik stúdiólemeznél abbahagyta. Ez még annak fényében is meglepő, hogy a 2012-s, igen jóra sikeredett budapesti fellépést követően már az új lemezről regéltek az interjúkban. 

Bár sokat kellett erre a lemezre várni, mégiscsak megérte. Igencsak összeállt a Fates talán legjobb alkotása. Mindent magába foglalva, amivel ez a zenekar valaha próbált foglalkozni, próbált irányt mutatni, még a legnagyobbaknak is. Riffcentrikus, közép- és lassú témák sokasága, némi súlyosság, és nem egy feledhetetlen dallam sorakozik ezen a sokat várt anyagon. Hálás köszönet érte, a rajongók hanyatt estek az tutti. 

Több helyen olvasni, hogy ez egy Fates válogatás lemez, csak új számokkal. Ezt a görcsöt kibogozni tényleg úgy lehet, ahogy feljebb is írtam. A zenekar megpróbált mindent összerakni erre az egy alkotásra, mindent, amit eddig csináltak. Meglehetősen nagy sikerrel teszik mindezt, nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni bármelyik percéről. Aki ebben a műfajban otthon van, igencsak meghajolt az alkotás előtt. Mert ez nem egy sima progresszív metal lemez, ez egy igazi mestermű! 

Komolyan mindenkinek ajánlott, hiszen a lassú, dallamos témák mindenkit magával fognak ragadni. Aki pedig szerelmese ennek az iránynak, annak talán felesleges is bármit írni a 2013-s év egyik legerősebb lemezéről. 

Részemről igen fanyalogva kezdtem neki a lemez hallgatásának. Nem vagyok egy progresszív rajongó, a műfaj nagyágyújától, a Dream Theatertől sem ájuldozom. Pedig tisztába vagyok a zenészek profizmusával, hozzáértésével. Egyszerűen nekem zeneileg sokszor üres ez az ága a rock világának. Sajnálom. Viszont ez a Fates lemez többszöri hallgatásra megadta magát, odafeküdt elém és én jól belezuhantam. Minden benne van, amit érteni kell a zene kapcsán. Írhatnám, hogy őszinte, hogy mennyire eredeti. Nekem csak lassan érkezett, viszont ma már itt van! 

Értékelés: 5/4

Infók:
Tracklist:
1. One Thousand Fires
2. Firefly
3. Desire
4. Falling
5. I Am

6. Lighthouse
7. Into The Black
8. Kneel And Obey
9. O Chloroform

10. And Yet It Moves





Műfaj: power metal, heavy metal
Hossz: 62:03
Megjelenés: 2013. október
Kiadó: InsideOut

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése