muddy roots - wings on my back

Valamikor január végén akadt a kezembe a Muddy Roots első lemeze, Kőbánya stoner gyöngyszemei már Burning Full Throttle néven is nyomultak, amiről 2015-ben megemlékeztünk. Majd az előbb említett formáció romjain kiteljesedő Muddy Roots debütáló lemezzel jelentkezett, ami igazán jól sikerült. Kicsit más, kicsit máshogy szól, de a lényeg tök ugyanaz. De nézzük meg, pontosan mi ez!

Ha röviden kellene jellemezni az anyagot, nagyjából annyit írnék róla; hogy egy időgéppel visszarepültünk a 70’s évek Amerikájába, beültünk egy motoros bárba és bátran elkezdtünk sörözni. Aztán az este folyamán a színpadon termett a Muddy Roots és lenyomta ezt a recsegős-ropogós morajlást. Ami persze mind a kocsma közönségének, mind nekem nagyon tetszett, majd a koncert végén tovább söröztünk, amihez a zenekar tagjai is csatlakoznak. Ehhez a jelenetsorhoz nagyon illene ez a muzsika.

Tetszik, ahogy a zenekar nem akarja túlgondolni magát, és a trió felállás szűkös eszköztárát használja teljes tudatossággal, és ami még fontosabb, magabiztossággal. Pozitív dolognak tartom, hogy lendületes dalok kerültek a félórás játékidőbe, nincs szükség alibi percekre, meg fölösleges vonatottságra. Óhatatlan az áthallás a Motörhead irányába, talán Mundi Csaba füstös hangja miatt, talán a dalok egyszerű-lendületessége miatt, nem tudom, de sokadik hallgatás után is többször felírtam a jegyzetek közé, hogy „Lemmy”.

Az album élőben lett rögzítve, ami további előnyökkel ruházza fel a korongot. Olyan életszerű az egész hangzás, hogy a klub táncterén találod magad gyorsan. Nehezen értelmezhető ebben a műfajban a stúdió-tiszta hangzás, de ezt a srácok is nagyon jól tudják. Kiváló munka készült a Shaman Smoke Stúdióban.


A dalok irányából közelítve a felvételt, nekem az intrónak szánt Angel az egyik kedvenc tételem. Lehet abban a dalocskában több lett volna. Persze nagyon hangulatossá teszi a kezdést, kétségtelen. A maradék hét szerzemény hasonló sémák alapján készült, „szűk” keretek közé szorítva. Nincs is ezzel semmi baj, sőt. Ha minden áron csomót keresnék, azt mondanám, hogy rövidecske lett a játékidő, fél óránál többet el tudnék képzelni mindebből, illetve az ének témák valamivel egyszerűbbek, mint a zenei megoldások. Persze inkább ilyen legyen az ének, mintsem túlgondolt.

Annyi biztos, ezek a nóták élőben szintén nagyot ütnek majd, szóval irány az éjszaka és vadásszátok a Muddy Roots koncerteket. Például szombat este Kecskeméten (március 7.). Vagy március 27-én Szarvason a Granáriumban a Killer Mendez társaságában. Vagy a nyár folyamán az Alpárfeszten (július 5.), esetleg Tiszakécskén az Amerikai Autós Pikniken (július 12.).

Értékelés: 5/4


Info:

tracklist:
01. Angel
02. Firestorm
03. Wings On My Back
04. Lend Me!
05. Dance In The Sand
06. Devil's Highway
07. Goddess Waitress
08. Woodoo Garden

Műfaj: stoner
Megjelenés: 2019. december 13.
Kiadó: szerzői kiadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése