jess and the acient ones - the horse and other weird tales

Kellemes meglepetés érkezett nem is oly rég Finnországból. Bizony a fagyos ország metal bandákon kívül szintén tud meglepetést okozni. Méghozzá egy okkult-pszichedelikus rock csapat személyben, melyet Jess And The Acient Ones névre kereszteltek. 2010 óta aktív a társaság, és egy kislemez mellett már a harmadik nagylemezzel jelentkeznek. Ezt tartom épp a kezemben.

The Horse and Other Weird Tales címmel ellátott anyag akár a 70’s években is születhetett volna. Pontosan úgy szól, pontosan az az üzenete és leginkább a hangulata, mint az akkori zenei irányzat számos békeharcosának. Hippi muzsika, a jobbik fajtából.

Az album mindössze 35 perc, amely itt-ott még narrátor szöveggel van feldúsítva. Szóval a kilenc dal maga a tömör gyönyör. Jó, nincs itt semmi különös látnivaló, aki ilyesmit keres az ne Jess és barátaitól várja. Mindössze a letűnt időszakot követik a srácok roppant frappáns megoldásokkal operálva. Ehhez jön még habnak az énekesnő lehengerlő hangja. Imádni fogod.

Van valami érdekes a hangszereléssel, amit nem igazán tudtam pontosan megfejteni. Az biztos, hogy a Hammond-orgona egyeduralma megkérdőjelezhetetlen, viszont a gitár nagyon életlen. Nem tudom, hogy ez volt-e a sound megálmodásánál az elképzelés, de meglehetősen érdekesen szólal meg az összkép, főleg ha hozzáveszem, hogy a bőgő előtérbe van helyezve. Nem jellemző az általam hallgatott zenékre ez az erősorrend a hangszerek között.

Személyes kedvencem a három pörgős dal után következő, negyedik tétel, a You And Eyes. Orgonaszóló, némi gitárpötyögés, és egy csodálatos vokál. Nem mondom, hogy a lemez csúcspontja, de mindenképpen az egyik legerősebb része. Bár az első három tétel szintén hatásos tud lenni a lendületével átitatva.

A JATAO nem tartozik a zenét forradalmasító társaságok közé, viszont abban a műfajban, ahol mozog kiemelkedő. Pedig manapság igen népszerű ez a hippi-retró hullám, azaz igen sokan felsorakoznak ezen a színtéren. Igazán megfelelő társaság adagolja itt a régi mérget, még ha több helyen rutinmunkának is tűnik a történet.

Összességében, ha nem vágysz eredetiségre, és tetszett a The Doors – Janis Joplin vonal valaha, akkor megtaláltál egy olyan mai csapatot, akik vélhetően még jó sokáig nyomatják neked mindezt. Biztosan élőben még hatásosabb a dolog , szóval várjuk Őket nagy szeretettel Magyarországra!

Értékelés: 5/3,5

infók:

tracklist:
01. Death Is the Doors 
02. Shining
03. Your Exploding Heads
04. You and Eyes
05. Radio Aquarius
06. Return to Hallucinate
07. (Here Comes) the Rainbow Mouth
08. Minotaure
09. Anyway the Minds Flow

Műfaj: rock
Megjelenés: 2017. december 1.
Kiadó: Svart Records

2 megjegyzés: