black label society - grimmest hits

Nehezen megmagyarázható módon az év eleje olyan erősen indult zeneileg, mint amilyenre a karácsonyi időszakban számítottam. Lehet csúsztak a kiadók, vagy ez valami új trend, nagyon nem érdekel. Viszont rendre bukkannak fel jobbnál-jobb lemezek január havas-lucskos szürkeségében. Itt van példának Zakk Wylde és a Black Label Society Grimmest Hits elnevezésű, új stúdióanyaga.

Soha nem voltam elvetemült Zakk Wylde fan, viszont a metalzene középgenerációjának egyik, Slash mellett a legnagyobb gitárhősének tekintem a méretes „vikinget”. Közel harminc éve muzsikál Ozzy oldalán, számos zenei produkciónak szerves része, első szülött gyereke a fent említett banda mellett olyan főhajtásokat sem rest elkövetni, mint a Zakk Sabbath. De most maradjunk a Grimmest Hits című, új lemeznél.

Olyan zenék kerültek a lemezre, amiket a legnagyobb magabiztossággal képes megjeleníteni nekünk Zakk. Úgy is fogalmazhattam volna, hogy minden stílust megérint, amivel közelebbi kapcsolatot ápol. Fogsz hallani a felvételen egészen country-bluesos témákat (Seasons Of Falter), két ballada szintén felkerült a lemezre, de a nagy kedvenc southern rock hatásokat sem lehet tagadni. (Tuesday’s Gone) És persze a Sabbath hagyományait ápolgató A Love Unreal (nagy kedvenc!), vagy az All That Once Shined.

Ráadásul ezt az egész kavalkádot olyan selymesen tálalja a társaság, hogy már-már szédítő. De mielőtt elszédülnénk, azt sem feledjük el megjegyezni, nem egy dal komoly áthallással bír régebbi Ozzy dalokkal. Elég csak a nyitó dal basszusfutamait összehasonlítani a No More Tears témájával. De kérdezem én, ha közel három évtizeden át (társ) dalszerzője vagy a metal legenda szóló cuccainak, hogy a fenébe ne maradna nyoma benned? Emiatt én nem tudok fekete pontot felrajzolni az ellenőrzőbe.

Az előző korong, megmondom őszintén; tűnt inkább ipari rutinmunkának, mintsem ötletgazdag örömzenésének. Viszont ez a mostani felvétel, másirányból közelít, pedig pontosan ugyanazokat az elemeket tartalmazza, amiket az eddigi munkák is. Valahogy mégis, talán nálam változtak dolgok az elmúlt három évben, nem tudom. Valahol olvastam, hogy ez a lemez kegyetlenül hatásos lett, pontosan így gondolom én is! Kegyetlenül hatásos.

A gitárszólók, a dalötletek mind-mind rendben vannak. Még a bluesos tételek is, vagy a balladák. Milyen ritkák manapság a rock balladák. Aki tudja mi ennek az oka, kérem jelezze, számomra megválaszolhatatlan a kérdés. Összességében egy olyan lemez lett a Grimmest Hits, amit minden zenebarát élvezettel végig tud hallgatni. Kinek ez, kinek az fog tetszeni a legjobban, mégis összképében egy végtelenül érett, egyenes irányba tartó, kellemes felvétel.

Értékelés: 5/4,5


infók:

tracklist:
01. Trampled Down Below
02. Seasons Of Falter
03. The Betrayal
04. All That Once Shined
05. The Only Words
06. Room Of Nightmares
07. A Love Unreal
08. Disbelief
09. The Day That Heaven Had Gone Away
10. Illusions Of Peace
11. Bury Your Sorrow
12. Nothing Left To Say

Műfaj: southern rock, metal
Megjelenés: 2018. január 18.
Kiadó: eOne Music

2 megjegyzés: