kadavar - rough times

Hogyan lehet(ne) Németországból őszinte, ős-stonert, 60’-s-70’s évekbeli,”mocsárbluest” nyomatni? Ha meghallgatod a Kadavar néven elhíresült trió új lemezét gyorsan rájössz. Igazán faszán, tömören és lényegre törően. Kár is lenne ezzel vitatkozni.

Meghallgatva jó párszor a Rough Times címre keresztelt, szeptember 29-én megjelent negyedik sorlemezüket egyből rájöttem, újfent, hogy a nagy elődöket nem csak másolni lehet. Meglehet úgy is szólalni ezen a hangon, hogy a hamis giccs elmarad. Nagyon jól sikerült pszicho-stoner-blues repülőút lett ez a lemez. Ajánlani tudom csak.

Az az életérzés, amikor a forró sivatagban téped a motorod bajszát, a bőrgatyád övcsatja kisebb birkakoponya méretű, a hajadat nem mostad már három hete, de vár még rád pár száz kilométer, közben pedig a „szelíd motorosok” összes helyszínét tapostad már csizmáddal viszont fáradságot nem érzel. Azt hiszem így lehetne egy kibővített mondatban megfogalmazni mindazt, amit ez a rövid lemez tartalmaz.

A sabbathos megoldások mellett, találsz majd Steppenwolf vagy épp Uriah Heep hatásokat is. Profi módon ötvözve, pontosan úgy, hogy ne tribute zenekarnak hidd a társaságot. Majd erre az egészre dob még egy hatalmasat Lindermann hangja, amiről nehéz elfogultság nélkül beszélni. Tökéletesen illeszkedik az összképbe.

Egybevéve a dalok felépítése is nagyon rendben van. Egyértelműen hallatszik az átgondoltság, minden olyan elem magas fokú ismerete, ami ehhez a megszólaláshoz, összképhez szükséges. Súlyosan elborult, ködös, füstös, csizmaszagú az egész, pont, mint a fent említett filmeposzban. Hibátlan.

Olyan életérzés ez, amit jól ismerhet sok hallgató. Legalábbis vágyai között szerepel a teljesség igényével megismerni mindezt. Ebben tesz óriási segítséget a német trió. Azt javaslom, mindenki bátran merüljön alá a ma is nagyon menő stoner muzsika gyökereit kiásó, új Kadavar lemezben. November elsején pedig budapesti koncert...

Értékelés: 5/5



infók

tracklist:
01. Rough Times
02. Into the Wormhole
03. Skeleton Blues
04. Die Baby Die
05. Vampires
06. Tribulation Nation
07. Words of Evil
08. The Lost Child
09. You Found the Best in Me
10. A L'ombre Du Temps

Műfaj: stoner rock
Megjelenés: 2017. szeptember 29.
Kiadó: Nuclear Blast

2 megjegyzés: