tribulation - the children of the night

Hosszabbra nyúlt nyári szünet után feltorlódtak az anyagok itt az asztalomon. Először Lemmyék, majd az Iron Maiden, holnap már a Slayer vagy épp a Nile aktuális lemezei mind várják a kritikát. De én így az őszi dömping bemelegítéseként, talán meglepetésre egy svéd death metal bandával nyitok.

A nevük Tribulation, tíz éves aktivitás, harmadik sorlemez. Nem kell megijedni, nem klasszikus death metal az, amit az igazán tehetséges skandinávok nyomatnak, inkább ennek a szélsőséges műfajnak egy progresszívebb, megújítóbb változata. Ha szereted az érdekes, nem mindennapi zenéket, zenei megoldásokat, akkor ezt az anyagot kötelező lesz meghallgatnod.

Az egész lemeznek van egy olyan kettőssége, ami miatt számomra nagyon szimpatikus. Egyrészt van egy nagyon erős, teátrális, síri hangulat, amit a műfaj szinte meg is követel. Emellett viszont hordoz magában egy sajátos lendületet is, számolatlan klasszikus rock, okult rock eszközzel fűszerezve. Tényleg nehéz definiálni mindazt, amit a felvételen hallhatsz. Olyas valami, mintha a srácok nagyon unnák már a death határait, és valami modern lángvágóval, és 80’s évekbeli hanggránátokkal kitágítanák mindezt.

A Melancholia című dal már-már slágeres, fülbemászó gitárfutamai mindenki tetszését el fogják nyerni. Picit talán meglepő is egy ilyen dal ebben a fűzérben, de ettől még megvan a helye ott a lemez első felében. Aztán találsz majd egy instrumentális számot, ami nekem kicsit üres, sőt a felvétel azon része már egy kicsit túljátszott. Mintha kicsúszott volna a hangulatkeltés formai eszköze.

Majd jön az egyik személyes kedvencem, Strains Of Horror. Ahol a templomi orgona, és a kifejezés legmagasabb fokára tekert hörgős ének találkozik, majd a középrész megnyomatva egy végtelenül klasszikus gitárszólóval. Furcsa egyvelege ez a zenének, de valahogy együtt üt rendesen. Johannes Andersson nagyon jó érzékkel írja dalait, és ez mind a tíz nótáról elmondható. Erős, egyben van, és külön-külön is jól értelmezhető.

Persze, ha a hörgősebb énekkel bajod van, nem fog ennyire tetszeni a felvétel. Számomra inkább a színházi elemek zsúfolása okoz némi fejfájást, de összességében egy erős lemezre bukkantam még a nyári hőségben. A borító teli találat, tökéletesen illik a lemez hangulatához. Mondom még egyszer, ha egy érdekes zenei utazásra vágysz, hallgasd meg a Children Of The Night című lemezt.

Értékelés: 5/4

Infók:

Tracklist:
1. Strange Gateways Beckon
2. Melancholia
3. In The Dreams Of The Dead
4. Winds
5. Sjalaflykt
6. The Motherhood Of God
7. Strains Of Horror
8. Holy Libations
9. Cauda Pavonis
10. Music From The Other

Műfaj: progresszív death metal
Megjelenés: 2015. április
Kiadó: Century Media

2 megjegyzés:

  1. Viccnek, paródiának nem rossz, csak sajnos még mindig vannak akik ezt komolyan gondolják. Kiváncsi vagyok, mit szólnak majd a gyerekeik, mikor az apjuk már megöregedve megmutatja nekik művét. Vagy ha van esze szégyenében elrejti inkább.

    VálaszTörlés