angelus apatrida - hidden evolution

Angelus Apatrida, mond neked valamit ez a név? Nem. Pedig egy meglehetősen vagány, tizenöt éves, spanyol trash bandáról van szó. Több helyen aposztrofálták őket úgy, hogyha nem ismered az AA-t, akkor túl sokat nem tudsz az újhullásom trashről. Én nem fogalmaznék ennyire szélsőségesen, viszont az tény, hogy az utolsó lemezük, a Hidden Evolution kifejezetten jól sikerült. Persze a műfaj keretei adottak, szóval semmi „spanyol viasz”, de legalább íze van.

Legfőbb hatásoknak a srácok a Megadethet és a Testamentet jelölik szívesen, hallatszik is bőven a muzsikán. Persze nem lehet minden trasher Metallica rajongó, sőt! Kiváló dalszerzők a srácok, magas hangszeres tudásuk elvitathatatlan és ez a két dolog bőven kiemeli őket a tomboló retro hullám silányabbnál silányabb trash bandái közül.  Tekernek, darálnak, ötletesek a számok, mit kívánhat még az ember 2015-ben egy metal lemeztől?

Mindenképpen pozitívumként kell említeni, hogy a hatások bár jól kihallhatóak, konkrét lopások, nyúlások számomra nem felfedezhetők. Elképzelhető, hogy a vájt fülű olvasó érzékel majd kedvenc bandája arzenáljából ezt-azt, de ez minimális mennyiségben fordul csak elő, ha egyáltalán előfordul. Nekem külön tetszik, hogy a dalok egymástól jól eltérő karakterrel rendelkeznek. Nem tolják a brutalitást és a tempót az arcodba, inkább formákkal operálnak. Ebben komoly szerepet tölthet be véleményem szerint a dallamosabbra fogott refrének sokasága. Ötletes, nehéz máshogy fogalmazni.

A hangzás elfogadható, messze van a csúcs megszólalástól. Ettől függetlenül egy ilyen jellegű lemezen ettől többet én a magam részéről nem kívánok hallani. A trash nem steril műfaj na. A lendület egy cseppet sem apad végig a közel egyórányi dalcsokron. A címadó, nagyobb hangvételű alkotás is egészen tetszetős. A szólók bár ritkábban bújnak csak elő, valahogy mégis ízlésesek, és igencsak a helyükön vannak. Ebből talán többet is elbírt volna az anyag, de ez csak a saját igényeim miatt mondom. A borítót Havancsák Gyula kezének munkája, ami azért megemlítendő dolog. És mielőtt elfelejtenénk, a végén a feldolgozás igazi felüdülés. Tetszik nagyon!

Tavasszal Budapesten játszott a csapat, kiemelkedő sikerrel. Ennek okán ősszel újra a fővárosba látogatnak a spanyol srácok. Erősen ajánlott rendezvény lesz ez nem vitás. Trash őrülteknek egyenesen kötelező. Ötödik stúdióalbum a Hidden Evolution, nagyon szép darabja az Angelus gyűjteménynek, bőven a legjobbak közé csúszik.

Értékelés: 5/4


Infók:

Tracklist:
1. Immortal
2. First World Of Terror
3. Architects
4. Tug Of War
5. Serpents On Parade
6. Wanderers Forever
7. End Man
8. Speed Of Light
9. I Owe You Nothing
10. Hidden Evolution
11. Highway Star

Műfaj: trash metal
Megjelenés: 2015. január
Kiadó: Century Media

3 megjegyzés:

  1. Végre egy trash, amit az ének (1ponttal) csak kicsit ront el. Elfogadható, néhol egészen jó a hangja. Nagyon jó dobos, ügyes gitárosok...
    Több ilyet!!

    VálaszTörlés
  2. Csak van amiben egyet értünk, mert ez nekem is tetszik! \w/

    VálaszTörlés
  3. Nagy vonalakban mindenben egyetértünk, csak más úton megyünk a cél felé. De ez az út is egymás mellett halad szerintem. Egy csapatban versenyzünk! :D

    VálaszTörlés