moby dick - földi pokol

Smici és a Moby Dick a magyar trash metal szent tehene. Nehéz róla objektív képet alkotni, főleg úgy, hogy a kezdeti időkben nagy segítséget nyújtottak a helyes útra térésemben. Sőt életem első koncertélménye is egy Moby Dick buli volt, valamikor a kilencvenes évek közepén. Szép. És akkor novemberben, a frontember 50. születésnapját követően jött a Földi Pokolnak keresztel új anyag. Ráadásul egy kiemelkedő minőségű csomagban, koncert DVD melléklettel, kiváló anyagokkal borítva. Még szebb, gondoltam magamban!

Aztán elkezdtem hallgatni a lemezt, még bőven karácsony előtt. Nyilván túl nagy meglepetéseket nem vártam a csapattól. Keményen, őszintén nyomatják a jól bevált elemeket, próbálnak a magyar trash zászlóshajója maradni, sikeresen. Más kérdés, hogy ez a műfaj honi alkotóira nézve kritika, vagy Smiciéknek dicséret. Döntse el mindenki maga.

Miről érdemes beszélni egy Moby Dick lemez kapcsán? A zene egy jól bevált, klisékkel operáló, sablonos trash. A jó trash metal az inkább ilyen, de ez saját vélemény. Darálós, rifforientált, sebes vonat, számos esetben a már megjelent, elhasznált riffekig visszanyúlva, pont azt hozza, amit várhatsz. A dob érdemel egy buksi simogatást, Hoffer Peti nyújtja a legjobb teljesítményt a lemezen. Ez üde színfolt. A szólók mind szépek, de egyben talán túl rövidek is. Kár értük, mert egyik-másik nagyon akkurátusan indul. Ebből elfért volna több, véleményem szerint.

Sok esetben halljuk az előre tolt bőgőt, nagyon helyesen. Ez a műfaj nem élhet meg a mellbeverős ritmusok nélkül. Ez szintén pozitívuma a lemeznek. Aztán jöhetnek a szövegek. Pusztai úr költői/szövegírói tevékenységét kiválóan megismerheted, ha hallottad már a banda lemezeit. Nagyon jellegzetesen, egy nyomon haladva születnek az újabb-és újabb társadalomkritikák. Hegyesen, vadul, már-már vulgárisan megfogalmazva. Ez megint csak becsülendő számomra. Az, hogy valaki ennyi év alatt, ilyen következetesen halad egy úton, az mindenképpen dicséretes.

Aztán beszélhetünk még Smici köpködős énekstílusáról, ami mindenki számára jól ismeret, ha már hallottál a zenekartól bármit is. Nekem ezzel sincsen sok bajom, ráadásul a műfaj ettől jóval gyengébb vokálokkal is simán megél. Ezért ezt az egyediséget szintén tudom értékelni. Nincs itt mint változtatni, ez a brigád eldöntötte, hogy végig tolják ezt a kialakított, jellegzetes, saját stílust, és kész. Jól teszik.

Az egész lemez egy tipikus Moby Dick zúzda. Tempós, darálós metal, pont olyan, amilyet várhatsz a zenekartól. Meglepetések nem fognak érni. Talán nekem ez egy picit a bajom, de nem lehet minden kerek. Magyar viszonylatban igazán erős, mint a megjelenés, mind a hangzás tekintetében a felvétel. Még sok ilyet a magyar srácok lejátszóiba, csak így tovább. És utólag is boldog születésnapot Smici!

Értékelés: 5/4


Infók:

Tracklist:
1. Veszélyes elem
2. Földi pokol
3. Vasketrecben
4. Így kezdődik
5. Matrix
6. Ólomszürke ég alatt
7. Ég veled, ég velem
8. Példabeszéd
9. Zsákutcában
10. Sikátor

Műfaj: trash metal
Megjelenés: 2014. november
Kiadó: Hammer Records

5 megjegyzés:

  1. Na előszőr is... Az az exodus lemez botrányosan szar. Ilyen ének nem is létezik, szörnyű! Hallgathatatlanná teszi és viccessé a lemezt. Ráadásul a témák is sablonos egyéltűek. DE a lényeg most a Moby Dick! Az viszont óriási! Mindig is az volt... A legjobbak ezen a fronton. Viszont a szövegek sosem voltak jók. Sokat fejlődtek a 90-es évek óta (azt még egy általános iskolás gyerek is megírhatta volna),de ez mindig is a gyenge pontjuk volt és az is marad. Viszont a zene az hibátlan.

    VálaszTörlés
  2. Steve Souza-ra hogy nem is létezik, hát Te tudod. Ez a Te véleményed, tiszteletben tartom. Gondolom ettől még nekem tetszhet az a lemez? :)

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Steve_Souza

    A Moby Dick témában pedig egyet értünk, egy szóval sem írtam hogy szar, sőt. Ráadásul jól ismerem a munkásságukat, így próbáltam megítélni a dolgot.
    Ráadásul nekem tetszik a szövegvilág is. Na mit szólsz? :)

    VálaszTörlés
  3. Nem azt mondtam, hogy ő nem létezik, hanem ez a hang lehetetlen, hallgathatatlan. Még 17 éves koromban talán örültem is volna neki, de ebből már kinőttem. Nem is értem, hogy ilyen idős emberek, hogy gondolhatják, hogy még ezt tolják és talán még őszintén is. Vicces.
    Nem mondtam, hogy a Moby Dicket leszaroztad! Abban maximálisan egyetértünk! A szövegeik meg sokat fejlődtek, az tény. De nem kell az elejére menni, hogy halld miről beszélek. Elég az Indul A Boxig. A zene kurva jó, a szöveg primitív. Pá!

    VálaszTörlés