tankcsapda - urai vagyunk a helyzetnek

Lukács Laci és a Tankcsapda helyzete messze nem egyszerű. Tökéletes sikertörténet lehetne magyar viszonylatban mindenképpen, mégis több hullámvölgy, tagcserék, hanyatló érdeklődés övezi a debreceni csapat elmúlt 25 évét. Ami viszont leszögezhető, ebben az országban minden rockzene kedvelő ismeri és véleményezi a munkásságukat, ami már magában óriási eredmény, ennyi év távlatából.

Az utolsó stúdiólemezükről hivatott szólni ez a bejegyzés, de amint látom inkább párhuzamok feszegetése lesz inkább, mint a friss anyag felboncolása. Így van ez jól. Sidi (ex-Zanzibár) talán mostanra épült be teljesen a csapatban, „Az urai vagyunk a helyzetnek” címre keresztelt felvételen már igenis tesz rendesen hozzá, ahhoz, amihez az elődei egyre kevésbé tudtak. Van kedve csinálni, vannak egyedi ötletei, amivel rettenetesen sokat segít a Csapda újkori lendületének megteremtésében.

A májusban kibújt, Köpök rád kislemez kellemes meglepetés volt. Duplázó, vad ritmusok, merész eltérések a bevált útról. Nem tudom, bevallom eléggé magával ragadott elsőre. Na mondom, végre jön egy tökös Tankcsapda lemeze, aminek nem az elsődleges feladata, hogy minél több Class FM slágert tartalmazzon. Aztán, ahogy elkezdtem hallgatni a felvételt, alább hagyott ez az érzésvilág. De annyit nyugodtan leszögezhetünk, ez egy - Tankcsapda mércével mérve – jó lemez lett. Ok.

Nyilván nehéz ma már Lukács Laciéknak olyat csinálni, amitől nem fog egyből egymásnak ugrani a „dejóacsapda” illetve „mekkoraszarmárezacsapda” tábor. Így lesz ez most is. Én a magam részéről nem kívánok ebben a vitában bíráskodni. Azt viszont megteszem, hogy leírom pár mondatban, mik azok a pozitívumok, amiket a magamfajta finnyás zenebarát észrevett.

Kiválóan szól az anyag, ez egyértelműen a SuperSize stúdió és Varga Zoltán érdeme. Ezért a legnagyobb kritikusok is behúzhatnak egy piros pontot, hiszen országos sikerek ide, telt házas bulik oda, gyakorlatilag az összes Tank lemez „szarul” szól. (tisztelet annak az egy kézen is megszámolható kivételnek)

Farkas Zotyával elkövetett, Koponyák és csontvázak duett is egy plusz pont. Jól áll egymásnak a két hang, és a zene hosszúsága ellenére is el van találva. Ha én lennék a megmondó ember, ilyenből lenne több a Tankcsapda lemezeken. Illetve szeretném még kiemelni Sidi gitárjátékát, ami külön öröm és üde színfoltja az utolsó generációs Csapdának.

Nálam nagyjából a top 5 Tankcsapda lemezek közé ér fel ez a diszk. Viszont sok jelentősége nincsen, mert maximum a Férgek és a Legjobb méreg az, amit hajlandó vagyok meghallgatni manapság, illetve a Konnektort, ha lelki állapotom azt kívánja. Maradjunk tehát annyiban, hallgassa meg mindenki a lemezt, döntse el tetszik-e neki, vagy sem. Aztán ennyi.

Értékelés: 5/3,5


Infók:

Tracklist:
1. A Zene Betemet
2. Semmi Pánik
3. Egyedül A Világ Ellen
4. Koponyák És Csontvázak
5. Olyan Mint Rég
6. Vörös Rúzs
7. Ez Egy Ilyen Nap
8. Térdre Borulnak A Gyengék
9. Köpök Rád
10. Lélekhangokból
11. Sállállállá (Csak Bennem Bíz)

Műfaj: punk / rock
Megjelenés: 2014. november
Kiadó: Tankcsapda Music

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése