ørdøg - tíz fekete dal

Vörös András a mai magyar rock élet egyik legeredetibb, legőszintébb és messzemenően legtehetségesebb alakja. Amikor 93’-ban megalakult a Freshfabrik már látszott, igazi talentum a fickó. További munkássága szintén ezt bizonyította számomra, hiszen a Superbutt mellett számolatlan helyen feltűnő, kopasz faszi mindig maradandó nyomokat hagyott maga után. Nincs ez másképp az Ørdøg névre keresztelt vadonatúj formációjában sem!

Persze mindannyian tudjuk, hogy igazából az Ørdøg egy, a legjobb időszakot idéző Superbutt, viszont zeneileg és nyelvezetében picit más irány. Már elsőre levett a lábamról ez a felvétel, Tíz fekete dal. De az idő múlásával, mint a kisördög költözött a szürkeállományomba lépésről lépésre!

Vörös András (ének), Szentpéteri Zsolt (gitár), Mahboubival Salim (basszusgitár) és Szűcs Péter (dobok) felállásban a Superbutt legszebb éveit idézhetjük fel, viszont ezt a csapatot ma már nem így hívják. A szövegek átváltottak magyarra, és milyen jól állnak ezek a vagány dumák ennek az ütős formációnak. Nem is tudom pontosan megfogalmazni, milyen miliőt teremt maga köré szövegeivel Vörös András, de kézzel fogható stílusa, irigylésre méltó. A keserű humorral megkent, sok esetben kíméletlenül sötét, nem egyszer magyar irodalmi klasszikusokkal fűszerezve egy olyan érzésvilág, feeling keletkezik, amit én nagyon régen nem tapasztaltam.

Kiváló hangzás, csodaszép borító, Hammer gondozás. Bár maradt még egy bő hónap az évből, de nehezen tudom elképzelni, hogy lesz jobb magyar rock-metal lemez idén. Külön köszönet érte. Viszont egy dolog mellett azért mindenképpen meg kell állni egy pillanatra. Több helyen az volt az érzésem, hogy a zene nehezen nő fel a szövegek által megteremtett színvonalhoz. Értem ezt úgy, hogy kaphatott volna nagyobb teret Salim bőgője, vagy itt-ott elfért volna még egy szóló. Ezen a téren talán van még merre fejlődni, de ettől függetlenül a tél egyik leggyakrabban forgatott lemeze lesz ez a Tíz fekete dal!

Összegezve talán csak annyit írok, hogy kifejezetten nagy öröm számomra nem az első magyar produkciót rommá dicsérni. Pusztán azért, mert jó, ötletes, eredeti. Ez jelent valami apró kis fényforrást ennek a nagyon sötét alagútnak a végén. Elképzelhető, hogy újra feléled egy bizonyos bázis, és kialakulhat egy minőségen alapuló erősorrend ezen a szűk magyar piacon? Nagyon jó lenne, még akkor is, ha csupán költői a kérdés.

Értékelés: 5/4,5


Infók:

Tracklist:
1. Késképkéz
2. Mind (ha nekem játszol)
3. Melankólia
4. Natasa
5. A kutyák dala
6. Mese
7. Ez most
8. Vaskorona
9. Kitalálhatnád
10. Hajnali állat

Műfaj: metal
Megjelenés: 2014. november
Kiadó: Hammer Records

1 megjegyzés: