john garcia - john garcia

Adott egy ember, aki stoner körökben szinte félisten. Talán egész. Aztán adott hozzá, egy nagyjából 25 éve érlelődő szólóanyag, ami láss csodát múlt hónap végén a boltokba került. Emberünk neve John Garcia. Aki ismeri annak felesleges ecsetelni, hogy micsoda kultuszt teremtett barátaival a Kyuss elnevezésű formációval, aki viszont nem ismeri az a szólóanyagából túl sok Kyuss-t nem fog kihallani. Faramuci mondat, egy igen vegyes érzelmű szólóanyag bemutatása elé.

John számolatlan interjúban feszegette már, a kilencvenes évek második felétől, hogy ő bizony egyszer majd kiáll saját dalaival is a világot jelentő deszkákra. Ez a minap megtörtént. Nyilván nem világot megváltani szeretne a sok látott zenész, viszont önkifejezésből csillagos ötös lett a nemes egyszerűséggel saját tulajdon nevével ellátott első szólólemeze.

Számolatlan vendégzenész, egy feldolgozás és jó sok színvonalas rock’n’roll dal kerül terítékre ezen a lemezen. Szép eltávolodás a stoner rock világától, a klasszikusabb blues/rock felé. Számomra ez kedves irány, így nem is nagyon tudom véka alá rejteni tetszésemet. Igazából az egész anyag úgy jó ahogy van, egyben-egészben. Viszont egy dologgal nagyon nehezen békélek meg, valaki magyarázza el nekem, hogy egy ilyen kiváló hangú énekes, mint Garcia miért használ számolatlan effektet az énektémáinál? Nem tudom elképzelni, hogy ebbe ne lenne beleszólása, nyílván Ő maga szeretné ezt. Talán ettől válik a dolog nagyon trendivé, de mégis, ki akar ma trendi lenni egy 80’s éveket idéző rock lemezzel? A kérdés költői, tudom, hogy minden valamire való médiatermék az akar lenni… de ez valahogy mégis egy kis csalódás számomra.

Összességében, egyetlen szóval jellemezve az őszinteség jut eszembe erről a felvételről. Messze van a csodálatostól, sok esetben hatásvadász, a hangulatra építő, mégis magával ragadó és újra lejátszásra késztető az egész. Kellemes lemez, az őszbe hajló, augusztus esti tábortüzek mellé. Kikapcsol, átirányít egy másik világba, ahol szépen megpihenhet a test és a lélek.

Tavasszal, ha minden igaz európai turnéra is számíthatnak a rajongók, mégpedig Kocsándi Miklós, gitárossal a kísérőzenekarban. Gratulálunk honfitársunknak ehhez a szép sikerhez, és Garcia úrnak is a felvételhez. Nyilván nehéz lesz így tolni a későbbiekben, de ez egynek tökéletes.

Értékelés: 5/4

Infók:

Tracklist:
1. My Mind
2. Rolling Stoned
3. Flower
4. The Blvd
5. 5000 Miles
6. Confusion
7. His Bullets Energy
8. Argleben
9. Saddleback
10. All These Walls
11. Her Bullets Energy

Műfaj: blues rock
Hossz: 43:15
Megjelenés: 2014. július
Kiadó: Napalm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése