animals as leaders - the joy of motion

Bár az lemez márciusban jelent meg, számomra az elmúlt héten lett ismert. Pedig gitárfanatikusként epekedve kellett volna várjam az új Animals an Leaders anyagot. Megérkezett, a kezemben tartom és nem kellett csalódnom. A washingtoni, progresszív jazz/metal banda igen erős, szűk hatvan perccel rukkolt elő. Ha bírod az instrumentális, végletekig bonyolított dallamokat, elszállós szólókat és metálos riffeket összegyúrva, az AAL az egyik kedvenced lesz.

The Joy of Motion címmel ellátott harmadik stúdióanyag végig meglepő és váratlan húzásokkal operálva, hosszú időre leköti az ember figyelmét. Úgy ültet a lejátszó mellé, hogy észre sem veszed, de már harmadjára fordult körbe a felvétel. Nem vagyok nagy rajongója az instrumentális dolgoknak, véleményem szerint egy jó vokál minden produkcióba elfér, de ezek az amerikai fickók olyan csodával határos módon fűzik a dallamokat egymásba, amire kevés példa van.

Ha be kellene határolni a műfajt valami progresszív jazz/metalról beszélnénk, de azért ez ettől jóval bonyolultabb. Progresszív azért, mert teljesen kiszámíthatatlan események követi egymást zeneileg, rendben. Jazz talán azért, mert folyamatos improvizálást vélhetsz felfedezni hallgatás közben, illetve több elszállós dallam még a blues elemek fölé ugrik. Aztán metal azért, mert olyan reszelések, és dobok bújnak elő, teljesen váratlanul, amit mondunk a Linkin' Park teljes életművében képtelen lenne összehozni.

A hangzás kiemelkedő, persze ilyen zenészek esetében ezen annyira nem érdemes meglepődni. Ami viszont külön tetszett, hogy az egész összefűzött dallamcsokor szépen folydogál, hol intenzívebben, hogy nyugalmi állapot közelében, viszont a szólók valahogy a zene mögé lettek biggyesztve. Úgy hatnak, mintha valami apostolként, az égből ereszkednének az egész felvételre. Nem hallottam még ehhez hasonló megoldást. Több hangcuccon és fülesen is meghallgattam a dolgot, és minden formátumban ezt éreztem. Elöl, csodaszépen szól a zene, majd a szóló távolabbról, magasabbról ereszkedik az előtérben zajló ritmusokra. Hallgassátok meg!

Ami a legfontosabb, egy olyan zenei anyag ez, ami könnyedén elmozdít a mindennapi közönségesség, szürke vásznáról. Ez a mű elvezet más világokban, de legalábbis segít elkalandozni gondolatban. Nagyon ajánlós, csalódni biztosan nem fog benne senki. Gitár őrülteknek meg kifejezetten kötelező, hiszen amit ezek a fickók művelnek gitározás címszó alatt, az galaktikus. Minimum.

Értékelés: 5/4,5


Infók:

Tracklist:
1. Kascade
2. Lippincott
3. Air Chrysalis
4. Another Year
5. Physical Education
6. Tooth and Claw
7. Crescent
8. The Future That Awaited Me
9. Para Mexer
10. The Woven Web
11. Mind-Spun
12. Nephele

Műfaj: progresszív jazz/metal
Hossz: 54:21
Megjelenés: 2014. március
Kiadó: Sumerian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése