blood farmers - headless eyes

Meglehetősen érdekes társulás a New York-i Blood Farmers névre hallgató doom banda. Egy baráti kör, akik igazából nem is hasonlítanak zenekarra. Mármint külsőre igen, de összefüggő karrierjük nem igazán jegyezhető.  1989 és 1996 között két demó és egy nagylemez volt a termés, ami igencsak nagy hatással volt a doom rétegekre. Ezen a kiemelkedő sikeren felbuzdulva gyorsa fel is oszlott a nem létező zenekar. 2007-ben újra összejött s brigád, de nem feltétlen a lemezkészítés motiválta őket. Néhány koncert és jó pár örömzenélést követően mégis a minap napvilágot látott a második nagylemez. Tizenkilenc év után!

Az atmoszféra-teremtés királyai újabb anyaga a „megszokott” minőség. Hetvenes évekbeli horror hangulat, mindenféle a műfajra jellemző sötét gondolat nélkül. Ebben igazán nagyok a vérfarmerek. Dave Depraved (David A. Szulkin álnéven) horror körökben jegyzett író, dramaturg, a bandában egyébiránt gitáros/főnök már a nevet is, egy 72-ben jegyzett, nézhetetlen hollywoodi mozi után választotta. (Invasion Of The Blood Farmers) Első lemezük szövegvilága szintén erre a filmre épül. Pont úgy, ahogy második nagylemezük pedig egy 71-s Headless Eyes című, másik amerikai rettenet szövegkörnyezetét dolgozza fel, zeneileg.

Hat dal, negyvenöt percben, melyek kétharmada instrumentális. Kiváló csemege a doom szerelmeseinek. Ráadásul a társaság korára tekintettel, jóval habosabb, lágyabb az egész a megszokott Black Sabbathból fejlődött hajtásokhoz képest. Itt-ott már elszállós, pszichedelikus. Kifejezetten tetszetős darab, valami ritkaság, amit ötven év múlva is ezzel a lelkesedéssel hallgat majd a rajongó. Olyasmire számíts, mintha a Saint Vitus klasszikusait egy film zenéjére hangolták volna.

Nyilván ide lehet, és talán kell is írni, hogy semmi új és váratlan nincsen a lemezen. Egy ilyen műfajban igen nehéz világot megváltó csodákat művelni. Viszont ilyen hangulatot szintén nagyon kevesek képesek a lemezeikre varázsolni. Kár lenne bármivel összehasonlítani, meg kell hallgatni, ha magával ragad, akkor rájöttél mit írok, ha nem, akkor felesleges több időt tölteni ezzel a lemezzel. Horror hangulat, profi munka, még akkor is, ha húsz évet kell várni a következő hanganyagra.

Értékelés: 5/4



Infók:
Tracklist:
1. Gut Shot
2. Headless Eyes
3. The Creeper
4. Thousand-Yard Stare
5. Night Of The Sorcerers
6. The Road Leads To Nowhere



Műfaj: doom metal
Hossz: 44:35

Megjelenés: 2014. március 1.
Kiadó: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése