hatriot - dawn of the new centurion



Steve „Zetro” Souza neve ismerősen cseng minden trash rajongónak, hiszen ez a fickó volt a formálódó Testament, később az Exodus énekese. Szóval mélyen érintett a Bay Area ’trash metal’ talán legsötétebb bugyrait tekintve. (Köztudott, hogy a Metallica, Exodus, Testament, Death Angel is ebből a san francisco-i városrészből emelkedett világhódító útjára!) 

Zetro mester fogta magát, és három évvel ezelőtt a basszeros illetve dobos testvérkéivel megalapította a Hatriot nevezetű, ellentmondást nem tűrő metal bandáját. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a dobos Nick Souza csak később csatlakozott a csapathoz.) Milyen jól is tette. Második lemezükkel jelentkeztek idén, tovább menetelve a legzakatolóbb trash ösvényen, mindenkire nagy ívbe tojva, keményen, ahogy azt kell! 

Amikor először hallgattam a Hatriot - Dawn of the New Centurion címmel jelölt kettesszámú lemezét, egyből az jutott eszemben, hogy ez pont olyan, mint a fénykorát élő Exodus. Később aztán az is eszembe jutott, hogy mennyire király az, hogy vannak még 2014-ben olyan bandák, akik így, ezzel az amplitúdóval nyomatják a trasht. Trendek és körültekintés nélkül, nagyjából úgy, ahogy a britek nagy műfajóriása az Onslaught. Ez mind nagy erény a szememben, és kifejezetten nagy tiszteletet érdemel. 

Aztán persze azt is el kell/lehet mondani, hogy túl sok egyediség nem fér a lemezre, ha az említet utat járod. Persze, pont olyan, mint egy – fent már felsorolt – Exodus, vagy épp Onslaught lemez. Igen valóban olyan, és akkor mi van? Legalább eggyel több ilyen lemez született. Én nem fogok abba a sorba beállni, akik felteszik a kérdést, hogy ennek így mi értelme van? Ez önkifejezés, az meg, hogy pontosan olyan, mint több nagy előd, mára történelmivé vált dobása, hát akkor olyan. 

Nem fog Grammy díjat kapni, nem lesz nagy sajtó visszhangja a dolognak, de lesz számolatlan sikeres koncert. Mivel erre igény van, és reméljük jó sokáig lesz is még érdeklődés. Az ének talán a legjobb, de mindenképpen a legmegbízhatóbb a műfajt tekintve. Nekem Souza fordította, annak idején az Exodus felé a tekintetem. Köszönet érte, ahogy ezért a formációért és ezért a lemezért szintén. 

A műfaj szerelmesei imádni fogják. Azok nyilván jobban, akik a nagy marketing gépezett mögé bújt trash óriásokat kevésbé preferálják. Ez egy őszinte valami, erős, lendületes anyag, olyan, ami nem akar és nem is fog semmivel sem törődni. Kell ilyen, minél több kell. Szép volt srácok, további sok sikert, még több lemezt és rengeteg nagyszínpados fellépést kívánok! 

Értékelés: 5/4


Infók:
Tracklist:
1. My Cold Dead Hands
2. Your Worst Enemy
3. The Fear Within
4. Honor in the Rise and Fall
5. Superkillafragsadisticactsaresoatrocious
6. Silence in the House of the Lord
7. World Funeral
8. Dawn of the New Centurion
9. Consolation for the Insane



Műfaj: trash metal
Hossz: 50:17

Megjelenés: 2014. február 21.
Kiadó: Massacre Record

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése