grand mexican warlock - hell sweet hell


Új lemezük megjelenése miatt fókuszáltam a Grand Mexican Warlock elnevezésű, magyar formációra. Magam se tudtam, mit is várok valójában. Meglehetősen érdekes dallamvilágról, Faith No More –tól az egészen elvont pszichedelikus poszt rockig jelölték az egyre gyakoribb kritikák. Rendben, gondoltam egy mindössze öt éves magyar banda, minimum egy hallgatást megérdemel. 

Debütáló lemezük, az Aeons sok gyerekbetegséget tartalmazott. Annak ellenére is, hogy jegyzett, rutinos zenészek alkotják a GMW-t. Viszont új korongjuk egy csapásra kinőtte ezeket az „első lemezes” problémákat. Itt már szó sincs arculatkeresésről, hosszúra nyújtott, itt-ott felesleges részekről, az új lemez már egy igazán profi, tudatos és kifejezetten élvezetes anyag lett. Fontos az ilyen élmény. Vannak még élő, születő magyar próbálkozások, aminek igenis helye van itthon, és Közép-Európában.   

A Hell Sweet Hell egy kilenc számos korong, ami pont elég. Bánházi Gábor hangmérnök munkája. Csodaszép énektémák, meglepő szólok, és gazdag ritmus jellemzi a felvételt. A hangzás külön dicséretet érdemel. Tényleg nehéz megfogalmazni, akár csak azt, mihez is hasonlít a legjobban. A hazai palettáról nekem a Turbo ugrott be, de azért ez nem ilyen egyszerű. 

Ha sorra vennék a számokat, találnánk egészen jazzig elnyúló, nyugodt témákat. Pörgős, megőrülős rock számot, és persze még sok minden mást. Valami olyasmit, ami jól esik a fülnek, és merészen művészi elemekkel dúsított. Van az embernek egy érzése, miszerint az első lemezen direkt hagyták bent a kivehető részeket, mindezt azért, hogy a második felvétel még jobb, ütősebb, vagányabb, és kimagaslóbb legyen. Persze ez csak vicc! 

Egyszerűen ráléptek a srácok arra az útra, amin mindenképpen maradni kell. Kiemelendő még, hogy igenis vannak új, dinamikusan fejlődni képes magyar zenekarok. Aki ezt nem veszi észre az megvakult vagy megsüketült. Persze világsiker aligha lesz a GMW, de üde színfoltja lehet a magyar rock életnek. Én várom, hogy eljönnek errefelé. Nagyon megnézem majd a zenekart, az biztos. 

Nem pörgetem tovább a témát, akit akart ez a pár gondolat is felcsigázott és veszi a fáradságot és meghallgatja a lemezt. (például itt) Aki pedig előítélettel tekint kis hazán garázsaiban, műhelyeiben megszületendő kiválóságokra, az felejtse el ezt a bejegyzést.

Hajrá srácok, remélem mihamarabb találkozunk! 

Értékelés: 5/4



Infók:
Tracklist:
1. Resumption For Dummies
2. Love Struggle
3. Bird In Cage
4. Fragments
5. Carved In Stone
6. Hell Sweet Hell
7. Fisherman's Tale
8. Losses
9. Delta



Műfaj: hard rock
Hossz: 56:12

Megjelenés: 2014. március 20.
Kiadó: Mamazone

1 megjegyzés: