iced earth - plagues of babylon

Az Iced Earth tízedik, Dystopia címmel megjelent albuma igen kecsegtető visszatérésnek bizonyult. Az új énekes, Stu Block valóban tudott új lendületet, friss erőt pumpálni az öregedő, szürkülő heavy metal csapatba. Nyilván több oka volt az előző lemez sikerének, talán a letisztultabb, egyszerűbb témák mellett a nagyobb alázat is megjelent, viszont az új lemezről már semmi ilyesmi nem mondható el. Gyorsan apadni látszik a lendület, valami nincs rendben. 

Plagues Of Babylon címen jegyzett új korong, unalmas, fáradt hanganyag benyomását kelti. Bár pár érdekesebb tétel jutott erre az anyagra, de döntően egy kiégett társaság unalmas pengetését hallani a dalokban. Power-lírában erős Iced Earth azért tud még a Melancholyhoz fogható, kellemesebb dallamokat összehozni, de egyre ritkábban és talán egyre gyengébben. 


Nem mondom, hogy drámai csalódás lenne az egész. Valahogy mégis többet vártam a 2014-s év első kiadványai között szereplő Plagues Of Babylon kapcsán. Vannak olyan kritikák, ahol progresszívnek, újítónak tartják az anyagot, és a klisék pozitívan csengenek egyes véleményekben. Számomra pont ez a gond az egésszel, olyan mintha egy jól bevált Iron Maiden - Megadeth - Slayer kombinációt kaptam volna a kezembe.

Meg kell még említeni több vendég zenészt is, aki feltűnik az anyagon. Hansi Kürscht öt dalban, míg Michael Poulsen illetve Russell Allen a tizenkettes trackben dalolászik, feldobva ezzel valamelyest a szürkületbe vesző alkotást. Jutott még egy feldolgozás a végére és ennyi.

A kilencvenes évek eleje óta aktív Iced Earth előállt egy furcsa - finoman fogalmaztam - koronggal, aminek biztosan lesz speciális rajongótábora, de számomra semmilyen extra többletet nem tartalmaz. Átlagos, sormintának tűnik, ami pusztán azért jön, mert turnézik a banda és akkor legyenek már új számok is. Többek között magyarországi fellépésre szintén sor került február első napjaiban. A koncertről jókat lehet olvasni, de döntően a régi nótákra építették a fellépést. Joggal.

Megbántani senkit nem szerettem volna, ezzel a negatív kritikával. A blog továbbra is mélységesen szubjektív. 

Értékelés: 5/2


Infók:
Tracklist:
1. Plagues of Babylon
2. Democide
3. The Culling
4. Among the Living Dead
5. Resistance

6. The End?
7. If I Could See You
8. Cthulhu
9. Peacemaker

10. Parasite
11. Spirit of the Times
12. Highwayman
13. Outro





Műfaj: heavy metal
Hossz: 62:02
Megjelenés: 2014. január
Kiadó: Century Media Records


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése