grand magus - triumph and power



A skandináv országok igazán jeleskednek a kiváló metal formációkban. Kiemelkedő példája ennek a Grand Magus. A háromfős, svéd, doom-stoner banda új lemezzel jelentkezett 2014 elején. Aki ismeri a zenekart, és tudja milyen hangja van „JB”-nek, az már epekedve várta az újabb csatába szólító eposzokat. Aki viszont még nem ismeri, azonnal tegyen ez ügyben lépéseket. Ritka az ilyen tereket betöltő, minden erejében „mágikus” hang. 

Ez a csapat a kilencvenes évek első felétől nyomatja a lüktető doom és heavy metal keverékét, hol egyik, hol másik irányzatot nyomatékosítva. És akinek ez még mindig nem lenne elég, azt is elárulom, hogy az idei, Triumph And Power címet kapó lemezük inkább a második vonalra húz. Persze teljesen nem tudják magukat levetkőzni a srácok. Pont ezért lesz eszement ez az egész GM.  

Igazán klasszikusra sikerült az új anyag, valami olyasmi ez, amiben egyetlen kompromisszumot nem kötött a csapat. Lenyomták, ahogy ők a svéd félszigetről ezt az egész pusztuló világot látják. Harcba szólítanak, hogy tegyünk valamit. Most tényleg muszáj lesz változtatni, mert ha minden marad a régiben, gyorsan véget ér az egész. Jönnek egymás után a szigorú doomos riffek, köztük perdülnek a lelkesítő ritmusok. Az ének pedig az egész légkört betöltve mászik rád, hogy értsd, ez igazán profi. 

„JB” nagy Manowar rajongó hírében áll, ezt viszont kellően eldugja a lemezen. (hála') Esetleg a dalcímekben felfedezhető mindez, de ez nem is lényeges. Fox basszus témái olyan lüktetést adnak az egész anyagnak, amit ritkán hallhatunk. Új dobos, Ludwig Witt már ismert volt a Spiritual Beggars zenekarból, de az első Magus lemezén is igencsak mély nyomokat hagy a hallgatóságban. 

Nem mehetünk el szó nélkül a lassabb, átkötő dalok mellett sem. Egy interjúban olvastam, hogy ezek döntően Fox témái. Amik egyébiránt kiválóan ülnek a menetelő, zakatoló ritmusok közé. Mindenképpen kellemesen van összekutyulva ez az egész dolog. 

Nálam az év első komoly kedvence lett a Grand Magus Triumph And Power című anyaga. Csak ajánlani tudom, bár nyilván lesznek, akiknek ez nem fog akkorát ütni, mint nekem. De pár hallgatást mindenkitől megérdemel ez a tisztelettejes alkotás.   

Ausztriáig elér majd a rövidke európai turné, ami mindenképpen kívánna egy látogatást. (részletek) Főleg úgy, hogy kiváló koncert zenekar hírében áll a banda. 

Értékelés: 5/4,5



Infók:
Tracklist:
1. On Hooves Of Gold
2. Steel Versus Steel
3. Fight
4. Triumph And Power
5. Dominator

6. Arv
7. Holmgang
8. The Naked And The Dead
9.Ymer

10. The Hammer Will Bite





Műfaj: heavy metal - doom metal
Hossz: 42:15
Megjelenés: 2014. január
Kiadó:Nuclear Blast

2 megjegyzés: