monovine - d.y.e.

Az athéni székhelyű Monovine zenekar, ha minden igaz, 2008-ban kezdte meg pályafutását, majd 2011-ben ki is adta Cliche címmel ellátott debütáló anyagát, mely, azóta szépen klasszikussá is vált a dél-európai zenei színtéren. Nagy öröm volt ez akkoriban a stoner zene uralta göröghonban, mert ezzel valami feltámadt hamvaiból. Ez pedig nem volt más, mint a grunge. Bezony. Nem csak halni tudnak ám e stílus képviselői, léteznek még kik újszerű úttörőkként ismételten köztudatba hoztak, egy sajnos gyorsan elvirágzott, ellenben nagy és jelentős zenei stílust.

Majd jött 2014-ben a Swallow, ahol is a háromtagú csapat duóvá csökkent. Mindezek után pedig ismételten trióvá bővült banda, 2018 végén digitálisan, majd 2019 elején kézzel fogható CD és korlátozott számban 180grammos vinil formában is kiadták harmadik, D.Y.E. címre keresztelt nagylemezüket. És ez az eddigi legjobb.

Az album tizenegy nótát hallgathatunk végig, negyvenpercnyi játékidő alatt, kreativitásról, önpusztításról, megtagadásról, elfogadásról, örömről, bánatról. Mindezt erős Nirvana, és persze az egész „seattlei-grunge” színtér hatásai alatt, megspékelve némi punkkal. Node nem a magam alá szarok és őrülök neki brit-punkkal szerencsére. Azonban felfedezhetünk picike new-york-i alternatív elszálldogálós hatást, egy csipet keleties és azért mondjuk ki stoneres falatkákat is.

Az egész album kellemes keveredés, valami olyan újdonság, amit már hallottunk, de mégis olyan jól esik megint, vagy ismét, vagy újra. Nem is akarnak semmi hatalmasat újítani és mégis sikerül előhozakodni valamivel. Igen, szeretik a Nirvanát. Ez bizony érződik is, de nem akarják ezt eltitkolni, vagy nem akarnak ők felé kerekedni, nem akarnak nagyobbat, vagy ugyan olyat, viszont tudják, amit tudnak és ettől annyira jó ez.

Rögtön az első tétel a Mellow pont ilyen, vagy esetleg a Void. Bár itt érződik a Queens Of The Stone Age hatása is. Személy szerint a Messed Up a kedvencem a korongról, mely viszont egyértelműen punk nóta. A Why Don't You Shoot Me In The Head pedig grunge.

Úgyhogy lehet szemezgetni. Az album utolsó dala gyenge. Ezen nem is kell sokat agyalni, viszont maga az egész, úgy ahogy van remek kis album. Nem esik túlzásokba zeneileg, és szuperül hallgatható.

Összefoglalva. Monovineék albumról albumra érnek és remek kis dalokat alkotnak. Csak ajánlani tudom. A csajoknak is be fog jönni. No, béke veletek, meg ilyen furaságok!

Értékelés: 5/4

Nagy Géza


infók:

tracklist:
01. Mellow
02. Throw Me A Bone
03. For A Sun
04. Void
05. Your Figure Smells
06. Messed Up
07. Burn it
08. Me (Raphe Nuclei)
09. Ring A Bell?
10. Why Don't You Shoot Me In The Head
11. Haunt

Műfaj: grunge
Megjelenés: 2018. november 7.
Kiadó: Monovine

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése