storm the studio - storm the studio

Több irányból érkezett input: „itt ez a Storm the Studio bemutatkozó lemez”, ezt mindenképpen meg kell hallgatni, ilyen magyar dobás már igazán régen történt! Na mondom, ok, nézzük. Amúgy is a szívem csücske a magyar rockzenei élet. Utánuk olvastam, és döbbenten láttam, hogy egy régi ismerős, Binges Zsolti játszik bőgőn! A többiek az ex-Bedlam legénység; viszont nekem ez a formáció kimaradt. (Fodor Zoltán, Hankó Zoltán és Újvári Péter mind az előbb említett csapat tagjai voltak) Ígérem, pótolom a hiányosságomat.

Szóval adott volt egy Fish!-Nomád-Bedlam turmix, halvány gőzöm nem volt, mire számítsak. Aztán nekifogtam, és minden állam lehullott. Agyafúrt zenei futamok, magas szinten megvalósítva, elgondolkodtató, aktuális dolgokra reflektáló dalszövegek, és egy kézzel fogható, igényes megjelenés. Nehéz lesz visszafogottnak maradnom, de igyekszem objektív lenni.

Nagyon erősen nyit az album, mind a Görbe tükör, mind a Szilícium felteszi a lécet. Itt bizony úgy maradunk kamaszkorom kedvenc időszakában, a 90’s évek végén, hogy a megszólalás nem is lehetne modernebb. Meglehetősen ügyes, átgondolt koncepció útján építkezik az egész. Mindez óriás dolog, ha hozzáveszem, hogy az énektémák Fukuoka – Budapest vonalon, kizárólag postaforgalomban közlekedtek. Hiszen Fodor Zoli Japánból vesz részt a projektben.

Személyes kedvencem a Szilícium, bár nem igazán értem a dal elején felütött rockabillyt, viszont amerre kifut a dal, az igazán megnyerő. Különösen igaz ez a szöveg mondanivalójára. Az elmúlt évek egyik legerősebb magyar nyelvű dalát hallhajuk a lemez második tételén. A következő dal, Ha kérdeznék, valamivel lassabb témákkal operál, viszont itt is feltűnnek olyan zenei megoldások, amikre sok példát nem találok a magyar felhozatalban. Érdemes külön a zenére koncentrálni, ami persze nagyon nehéz ilyen erős dalszövegek mellett. Az első harmadban az a kiállás „mastodont megszégyenítő”, kurva jó!

A Pixel szintén nyugodtabb vizekre evez. Meglehetősen hatásos szintén a dal szerkezete, olyan húzást kap mindettől a szöveg, hogy csak ámulok-bámulok. Le a kalappal. A Legenda tökéletes lenyomata a mai magyar „celeb-valóságnak”, ami persze nem hungarikum, valahogy mégis azt érzem ennél a dalnál, hogy megkapja mindenki, aki ilyen másodperces sikerekre épít. A lemez második felét nyitó Ólom Felhők szintén egy súlyos háttérrel megtámogatott, korunk legkomolyabb problémáira reagáló monstrum, ami hordoz magában bőven Toolt, az előbb említett Mastodont, de ha nagyon szétcincálnánk még Alice In Chains futamokat is hallanánk. Erős darab.

A Szavak Hullanak számomra az egyik gyenge pont, de ezzel a tábortűzi nótával talán még a Petőfi Rádió is hajlandó lesz a lejátszási listáit Storm The Studioval bővíteni. Nem tudom megmondani miért, de a korai Black Out ugrott be a „sláger” hallatán. Legyen ez az én szegénységem. A Bolond Leszek! egy újabb erőteljes tétel. Nagy hangulatot teremt ismét a zene, pont ilyen őrült megoldások kellenek ehhez a szintén nagyon combos szövegvilághoz. A Hiénák kétségbe esett feelingje, jól eltalált arányai dobogóra repítik a „kedvenc dal a lemezen” című versenyben. A középrész döngölése, majd a szólóval való lezárása mestermunka.

És a harmadik nagy kedvenccel zárul a korong. Az Üvegszoba szintén egy kiemelkedően darab. Ez a dal szintén sokáig a lejátszási listáimon dekkol majd. Olyan energia árad a refrénből, ami tényleg kevesen képesek lemezre rögzíteni. Úgy fülbemászó, hogy közben „köveket dobál” a hallgatóhoz. Nagyon tetszik. Vári Gábor stúdiómunkája megfelelő módon osztotta be az erőforrásokat, csodaszép sound bújt elő a keverőből, külön köszönet érte. Erre legalább akkora szükség van egy ilyen összetett zenei mesterműnél, mint a profin kiagyalt dalokra, vagy az itt hallható többrétegű szövegvilágra.

Nagy bánatom, hogy koncertet igazán nehéz lesz összehozni. De hátha rám cáfolnak a srácok, és sikerül mindezt egyszer élőben is végig őrjöngeni. Csak így tovább, ennek van értelme!

Értékelés: 5/5


infók:

tracklist:
01. Görbe Tükör
02. Szilícium
03. Ha Kérdeznék
04. Pixel
05. Legenda
06. Ólom Felhők
07. Szavak Hullanak
08. Bolond Leszek!
09. Hiénák
10. Üvegszoba

Műfaj: rock
Megjelenés: 2019. március 20.
Kiadó: Grungery Media Records

2 megjegyzés: