brant bjork - mankind woman

Kyuss néven a nyolcvanas évek végén alakult egy amerikai banda, ami igen komolyan megváltoztatta a zenei világot. Nem mellékesen olyan tagok alkották, mint Josh Homme, John Garcia, vagy a poszt főszereplője, Brant Bjork. Nagyon nem merülnék el a történelmi dolgok magyarázatában, mindenki meg tudja maga ítélni, mit és hogyan csináltak akkor és azóta ezek a zenészek.

Brant Bjork több más formáció mellett szólóanyagokat is felvesz. Ez a szeptemberben megjelent, Mankind Woman ha jól számolom már a 10. (!) ilyen. Nem semmi. Most viszont maga mellé szólította régi haverját, Bubba DuPreet, aki a gitártémákat vállalta a lemezen. Bjork maga szinten minden hangszeren játszik, dobosa volt a stoner műfaj megteremtésének környékén (Kyuss), de gitározik és énekel, illetve egyéb ütős hangszereken tevékenykedik.

De nézzük inkább az aktuális lemezt. A Mankind Woman egy meglehetősen leegyszerűsített, a késői hatvanas éveket idéző, ízig-vérig amerikai muzsika. Valahol a Zeppelin és a korai Sabbath között helyezkedik el. Tempóját tekintve meglehetősen egysíkú, bluesos elemeket dögivel használó, gitár centrikus muzsika. Ha az ember ránéz a 45 éves előadóművészre, nagyjából ilyen zenei világot képzel el. Nincs szó világmegváltásról, vagy egyéb nagyratörő célokról. Önszórakoztatás, önmegvalósítás tiszta erőből.

Összefoglalva egy vérbeli Brant Bjork album. Számomra jól eső érzés, hogy DuPree stílus független, klasszikus gitárjátéka nagyobb teret kap, megtöltve ezzel az egész lemezt. Ízlésesen használt wah pedál, tekergő témák, egyszerűen, de nagyszerűen kivitelezve. Igazából ez fogott meg a lemez hallgatásakor, ez a zenei hangulat. Olyan érzése van az embernek, mintha egy időgépbe ülne és visszarepülne egy hetvenes évekbeli rock buliba. Elmélázó nosztalgia ez, nem több.

Ha egy ízlésesen tálalt időutazásra vágysz, csalódni nem fogsz ebben a lemezben. Ha esetleg valami újszerűt keresel, akkor rossz helyen jársz. Számomra kellemes perceket okozott a háromnegyedórás korong hallgatása. Szükség van, az ehhez hasonló, kellően alázatos múltidézésekre, azt hiszem ebben egyetérthetünk.

Értékelés: 5/3,5

infók:

tracklist:
01. Chocolatize
02. Lazy Wizards
03. Charlie Gin
04. Mankind Woman
05. Pisces
06. Swagger & Sway
07. Somebody
08. Pretty Hairy
09. Brand New Old Times
10. 1968
11. Nation Of Indica

Műfaj: desert rock
Megjelenés: 2018. szeptember
Kiadó: Heavy Psych Sounds Records

1 megjegyzés:

  1. Na most olyan dolgokat olvastam, amik nekem kimaradtak...
    Köszönöm

    Nem tudom hova tenni az embert, de érdekes amit csinál.

    VálaszTörlés