sleep - the sciences

Matt Pike nekem a High On Fire főnökeként ismert, bár tudtam a Sleep elnevezésű, korai stoner/doom zenekaráról, viszont egy 19 éve hallgatag bandára igencsak nehéz számítani. Aztán tessék, elvonók, magánügyi problémák és egyéb finomságok után, 2018 április 20-án a semmiből előbukkant egy új Sleep lemez! A dátum nem véletlen, a témák ugyanazok.

Igazi tufa, veleéig romlott, mélyen szántó doom muzsika az új Sleep album, mi más lenne? Négy évvel ezelőtt jelentkezett a lefagyasztott állapotban tengődő csapat egy dallal, de ennek a korongnak a megjelenésében azt gondolom senki nem hitt, ahogy én sem. Erre tessék, a kultikus, hivatkozási pontként emlegetett Sleep újra a pályán!

Ez az egész, amúgy The Sciences-nek keresztelt felvétel nem egy megkerülhető valami. Úgy nem fog menni, ha bedobod a lejátszóba és dumálgatsz mellette. Erre vagy odafigyelsz, és elragad az az atmoszféra, amit megteremtenek a dalóriások, vagy hagyhatod is a fenébe. Végig lüktet az egész, mint egy bugyogó mocsár, sok helyen improvizatív, másutt tökétesen átgondolt részek követik egymást.

A bevezető tétel után három olyan dalszörny következik, amitől jó sok műfajt kedvelőnek leugrik majd az álla. Amikor először meghallottam a Sonic Titan-t mosoly ült az arcomra. Régen hallottam ennyire letisztult, doomos léptékkel mért remekművet, ami a Sleep szemszögéből még változatos, ötletgazdag is egyben. Nyilván a közel negyedórás tétel tartalmazhat bőven izgalmas etapokat. A folytatás még eggyel mélyebbre zúdít. Antarcticans Thawed valami olyasmi, amit nem sokan vállalnának be. Pont ettől érdekes darab, számomra unalomba fullad.

Majd a harmadik fődal, a Giza Butter jön, ami megint egy könnyebben szerethető tétel. Bár itt sem fogsz kimatekozott elemeket találni. Őserejű, valódi doom, aminek nem igazán van párja. Az utolsó tétel egy újabb instumentális dal, ami talán kilóg picit az összképből, amitől újabb izgalmakat okoz a lemez hallgatójának.

Összességében egy minden hájjal megkent, ikonikus doom anyag jött 19 év után, teljes titoktartás mellett. Komoly meglepetést okozva mindenkinek. A felvétel sokáig a lejátszókban marad majd, mivel nem tűnik ön-másolásnak, vagy ötletszegénynek. Ha bírod a műfajt, sokat fogsz még beszélni róla.

Értékelés: 5/4


infók:

tracklist:
01. The Sciences
02. Marijuanaut's Theme
03. Sonic Titan
04. Antarticans Thawed
05. Giza Butler
06. The Botanist

Műfaj: doom metal
Megjelenés: 2018. április 20.
Kiadó: Third Man Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése