hot beaver - pillars of creation

Lassan kijózanodunk a Metallica lemez által kialakult delíriumból. Kinek könnyebben sikerült ez, másoknak eltart még egy darabig. Ettől még haladni kell tovább, szerencsére a világ nem állt meg. Sőt. Gondoltam egy merészet, és a hónapok óta asztalomon heverő Hot Beaver bemutatkozó anyagával folytatom.

Budapesti érdekeltségű zenekar tavalyi demója felkeltette az érdeklődésem (Vulcan Death Grip). Azóta ugyan tagcserék zajlottak a bandában, viszont a nagylemez is elkészült. Nagyon vártam, és nem kellett csalódnom. A Pillars of Creation igen erős bemutatkozás, lehengerlő stoner rock, pszichedelikus elemekkel fűszerezve. Valahol a Pearl Jam – Audioslave vonalról rajtolva, végig nyújtózva a korai Zeppelinig sok mindent találsz majd, emellett nyomokban Sabbathot is tartalmaz a cucc. Lehet ez rossz? Ugyan kérem.

Horváth "Sexy" Gábor bőgős és Ifj. Kocsándi Miklós gitáros alappillérei a bandának. Hangszereik egyenlő mértékben nyomják rá hatásukat az egész hangzásra. Ami nekem külön tetszik, zsíros, reccsenős, pont olyan, amit a műfaj megkövetel. Nincs lepolírozva, felesleges csillogás nélkül, élőben a próbateremben rögzítették. Kiváló munka, fejet kell, hajtsak előtte.

A dalszerzés szintén megy a csapatnak. Pontos információim nincsenek, ki/kik felelősek ezekért a külön-külön is egyedi darabokért. Ami biztos, egy album után jól kivehető az az irány, amerre tartani akar a csapat. Ez meglehetősen ritka tulajdonság, főleg ifjú magyar csapatok tekintetében. Bőven van miért szeretni a társaságot.

Külön nem cincálom szét a számokat, ha szánsz rá időt, megtalálod az szállósabb részek szépségét éppen úgy, ahogy a lassabb – doomosabb tételek megvalósítása szintén gyönyörű. Nekem talán az tetszik a legjobban, ahogy hozzányúlnak jól körülírható elődök munkáihoz, de képesek belőle olyan saját megszólalást gyúrni, ami tetszetős. Leegyszerűsítve, széles körökben lehet népszerű a csapat, mert a felületet vizsgálva buli metal’n’roll, mélyebben elemezve pedig többrétegű, összetett, ötletes, elgondolkodtató felvétel.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy lehet ezt a tömör muzsikát színpadra vinni. Amint tehetem, felkeresek egy bulit, és jól meghallgatom. A folytatáshoz sok sikert és kitartást kívánok a srácoknak, ebben a rothadozó magyar közegben. Nem mellesleg bőven nemzetközileg is mérhető a lemez, szóval a korábban már lenyomott európai fellépéseket szintén tessék erőltetni.

Értékelés: 5/4,5

Infók:

Tracklist:
01. Enemy Mine
02. Magno Unit Missile
03. Welcome To My Cradle
04. Into The Sun
05. Cellophane
06. Sour
07. Static Matter
08. Jiggers
09. From Outside
10. High Society
11. Liberteen
12. Feed The Machine

Műfaj: stoner rock, doom
Megjelenés: 2016. szeptember 30.
Kiadó: Nail Records

2 megjegyzés:

  1. De, igen, megállt a világ. Senki nem józanodott ki a Metallicából csak te esetleg, de szerintem ez se igaz.:)
    Ja! Láttad? Billboard első hely. Mindent szarrá vernek.

    VálaszTörlés
  2. ...Ez a hot beaver, nem is tudom... Elég gyengusz ismét.

    VálaszTörlés