barbears - enter the bear

A srácok megkeresésére és Király András komám unszolására (fordított volt az időrendi sorrend) végre vettem a „fáradságot” és meghallgattam a Barbears bemutatkozó nagylemezét. És mit találtam a Vári által fémjelzett, Black Hole Soundban rögzített, kiváló hangzású anyagon? Egy szédületesen masszív, földbe döngölő, perfekt muzsikát. Kapcsolhattam volna kicsit hamarabb is, de ami késik nem múlik.

További motiváció volt még, mikor megtudtam szinte földim a társaság. Szeged napfényes városából érkeztek a medvék, és csapnak úgy pofán végletekig tökéletes zenéjükkel, hogy még mindig szédülök. Pedig harmadik napja nyúzom már a hanganyagot. Ha röviden kellene jellemeznem az egész mutatványt, csak annyit írnék, hogy a lehető leghelyesebb útra léptek a srácok, csak így tovább! De nézzük azért ettől részletesebben az Enter The Bear címre keresztelt lemezt.

Ha bírod az Anselmo féle, mocsári doom/sludge zenei világot, akkor máris a legjobb helyen jársz. A Garamszegi Balázs távozását ügyesen áthidaló társaság összerakta az idei év magyar metal lemezét. (Magma Rise, Ördög után ez egy elit mezőny lesz lassan…) Számomra mindenképpen tízes az, amit rögzítettek. Blanár Levente került a mikrofon mögé, aki recsegős hangja mellett ügyes gitárjátékával tovább színezte az eddig ismert hangzásvilágot. Lehetett szeretni Garamszegit, bitang hangja van, de Blanár rekedtes megszólalása nekem jobban beleáll a képbe. Ez persze személyes vélemény.

Lukács Laci (ex-Baby Bone, hogy tovább mélyítsem a földiséget) riffjei jól ismert irányt mutatnak. Kihallatszik a Black Label, vagy a már említett Anselmo féle Down. Az egész valahogy engem leginkább a High on Fire-re emlékeztet, de kit zavar ez, tessék utánuk csinálni hasonló eredetiséggel. Első perctől levett a lábamról a gitár, mind témák, mind hangzás tekintetében. A lemez másik óriási előnye, - amit sok műfajon belül mozgó banda rendre képtelen megvalósítani - hogy kifejezetten változatos. Jó példázva ezzel, hogy lehet modern sludget nyomatni tágabb halmazból is.

A lemez hallgatása közben fogsz találni döngölős-klasszikus doomokat, de bátran felütnek HC-s elemeket vagy akár kifejezetten belassult témákat is a srácok. Sőt instrumentális vagánykodások szintén megjelennek. Ha már a tökéletesen használt ritmusváltások szóba kerültek, külön emeljük ki Szatmári János (bőgő) és Szabó Béla (dob) ritmusszekció agyafúrt, ügyesen variált megoldásait. Persze pont annyira megemelve az egészet, amennyire kell. Nem az arcodba tolva, hogy mást se halljon az ember.

Leírhatnám azt, hogy mekkora átok vidéki magyar zenekarnak lenni. Vagy azt, ha ez a lemez valahol az óceán másik partján látja meg a napvilágot, biztosan letarolna számolatlan, témában jártas érdeklődőt. De ez a lemez a miénk, itt van, Tiszán erről. Nem marad más választásunk, járni fogunk a koncertekre, élvezni fogjuk a zenét!

Értékelés: 5/5


Infók:

Tracklist:
1. Wasted
2. Lake Of Doom
3. Grasshopper
4. Vagabond
5. So It Goes
6. God Damn Lord
7. Dear Hami
8. Inner Space Intervals
9. La Muerte Peluda
10. Dread

Műfaj: stoner / sludge / doom metal
Megjelenés: 2015. november
Kiadó:
Facebook: https://www.facebook.com/barbears

3 megjegyzés:

  1. A zene nem rossz és tényleg kurva jól szól, bár én semmi különöset nem találok benne. Tegyük hozzá én nem vagyok ennek a műfajnak a híve, de ismerem ezeket a dolgokat... Magyar színvonalon ez ott van.
    Az énekesnek viszont kurva szar hangja van. ilyen rosszat már rég nem hallottam. Mintha a szomszéd Vészi Norbival 20 éve a szobájában Panterát üvöltenénk léggitár és légdob társaságában. (Volt ilyen.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, szerintem meg pont ül a zenéhez.

      A Vészi Norbis hasonlaton jót röhögtem! :D

      Törlés
  2. Olyan jót muzsikálnak a srácok és egy kicsit gyötör is a lelkifurka, hogy olyan rossznak írtam le az énekes hangját, hogy egy picit korrigálnék. Nem olyan rossz, de azért rossz.
    Tud énekelni, tök jó is lenne, de szívesen meghallgatnám a saját hangját, mert ez nekem nagyon eröltetett és mesterkélt. Nem hat igazinak. Olyan kicsit paródiás. Nem tudom megmagyarázni, de valahogy bánt.
    Amúgy tök jó az egész. Élőben szívesen megnézném a srácokaT...

    VálaszTörlés