seedy jeezus - seedy jeezus

A Seedy Jeezus egy ausztráliai rock banda, amit a mai nyelvjárás stonernek titulál. De semmi modern recsegésről nincs itt szó, egyszerű, elszállós, a hetvenes éveket idéző pszichedelikus rockról annál inkább. A csapat 2013-ban kezdett koncertezni, és idén márciusban jött elő a cím nélküli első lemezével. Amelyet európai turné is követett. Idén nyáron akkorát taroltak a srácok Németországtól a Brit szigetekig, ahogy azt ausztrál csapat már nagyon régen csinálta. A magukkal hozott összes korongjukat el is adták, sőt hazafelé egy holland kiadó újra gondozásba vette a felvételt. Ebből jutott nekem is egy példány.

Amit ezen a lemezen hallasz az nem világmegváltás, nem is spanyolviasz. Egyszerűen, alázattal megközelített 70-s évekbeli, ősi, elszállós „űrrock”. Ez persze az egyediséget némiképpen öli, de ezeknek a szőrös fickóknak mégis sikerült valami olyan ízzel tölteni a ma nagy divatnak örvendő stoner muzsikát, amire véleményem szerint nem sokan képesek. Pedig hányan-de hányan próbálkoznak.

Ez a fura ausztrál akcentus számomra kicsit mókás, de ez nyelvi sajátosság, változtatni nehéz rajta. Talán nem is kell, kár lenne letagadni az ősöket. De amit zeneileg hoznak, az már teljesen univerzális. Pont olyan, mintha Hendrix ma is élne és fogná a csapat kezét. Gyertek velem erre a repülésre és gyorsan rájöttök miért is jó ez. A dalok fogósak, életre való mind. A gitártémák kiemelkedőek, annak ellenére, hogy nagy teher lehet ebbe az irányba indulni. A nagy elődök letaposott útját úgy végigjárni, hogy az egyéniséged ne vesszen el.

Bőven van olyan effekt, amit az elődök még inkább a szar cuccaik zörejeikként aposztrofáltak. Ma ezt már gondolom speciális eszközökkel valósítják meg, de nekem tetszik ahogy megszólal. Talán a basszus egy picit elöl dübörög, sőt a doborgiák idején már-már zavaró, de ez ízlés kérdése. A bőgősök biztosan elszédülnek majd. A vokál és a gitár úgy szól, ahogy kell egy ilyen irányba fordított felvételen.

Csodaszép gyöngyszem a mai mocsár tetején. Öröm minden percét hallgatni ennek a lemeznek, és ez különösen igaz egy ilyen esős hétvégén. Ajánlom minden Hendrix, Zeppelin, korai-Purple rajongónak, csalódni egyikőtök sem fog. Az ausztráloknak meg sok sikert és szép ívű felfutást tudok csak kívánni. Még több ilyen lemezt, és a lehető legtöbb európai fellépést már csak óhajthatom!

Értékelés: 5/4

Infók:

Tracklist:
1. Wormhole
2. Universal Overdrive
3. Chasing The Dragons Tail
4. Pick Up
5. How Ya Doin?
6. Sun In My Car
7. Shakin' The Fuse

Műfaj: hard rock, stoner
Megjelenés: 2015. március
Kiadó: 

1 megjegyzés:

  1. Hát ahhoz képest, hogy Stoner (amit én nem nagyon birok) ez tényleg egy gyöngyszem. Jók a témák, igazából mindent rendben azzal amit írtál.
    Nem tudok belekötni, bármennyire is szeretnék. Egyet értek. Szép.

    VálaszTörlés