band of spice - economic dancer

Christian Sjöstrand neve sokak számára ismerős lehet, főleg a Spiritual Beggars illetve a Kayser énekeseként nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt. „Spice” pályája csúcsán átbukva már bátran próbálkozik kellemesebb, fülbemászóbb témákkal is. Nem mintha a Spiritual B. ne lett volna dallamos, de itt most egy ízig-vérig hard rock lemezről van szó. Hammond orgona, recsegős, vagány szólók, közérthető mondanivaló és profi előadásmód.

A csapat neve egyébként, nemes egyszerűséggel Band of Spice. Nem kell ezt túlvariálni, jöttek a haverok, aztán nyomunk egy végtelen örömzenélést. Sikerült is, második sorlemezük olyan fényes, csillogós, lendületes hard rock lett, aminek párja nem igen van a mai felhozatalban. Semmi külsőség, bőrdzseki, kócos séró, vagány ritmusok, hagy szóljon!

Ez a fajta muzsika valahol a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején gyökeredzik. Kell is hozzá nem kis tapasztalat, hogy az ember belefogjon egy ilyen zenei miliő megteremtéséhez. A rutin a csapat mellett szól, kiválóan illeszkednek az előbb említett képbe. Fogós nótáik végig láblóbálást, kellemes hangulatot teremtenek maguk körül. Valami olyasmi ez, mint a Rainbow megjelenése volt annak idején. Nagy ívek, fülbemászó orgonafutamok, egyszerű-de-nagyszerű szólok, kiváló ritmusok.

Dinamikája, lüktetése van a lemeznek, hallgattatja magát és csak azt veszed észre, hogy milyen szép dalcsokrot vágnak a képedbe a svéd fickók. Az áthallások szintén kézzel foghatók, jól felismerhetőek a nagy elődök előtti mély tisztelet. Másolásról szó sincs, pusztán egy időutazás ez, amit minden jóérzésű rock-metal rajongó szívesen fogad.

Ha külön akarnék beszélni Spice személyiségéről, ami véleményem szerint tapintható ezen a korongon, akkor olyan jelzőket használnék, mint ráspolyos, recsegő, hátborzongató. Külön érdemes átnézni munkásságát, a zeneileg hasonló produkcióktól az egészen trashes Kayserig, valahogy ebben a zenei harmóniában teljesedik ki a hegyomlás méretű viking. Nyilván, ha az ember barátaival számára kedves zenét tol, akkor igenis nyújtsa a maximumot. Ez itt megtörténik. A középszer, átlagostól csak hajszállal jobb muzsikát úgy dobja fel rekedt hangjával, hogy borsózik tőle a hátam.

Megint egy olyan lemezre akadtam, ahol kézzel fogható a sok éves tapasztalat, az a „beleszarok az eladásokba” hozzáállás, ami a mai fiatal csapatokat messze elkerüli. Jöhet itt retro-rock hullám, éledhetnek fel újra és újra elfeledet műfajok, egy lemez csak akkor lesz életrevaló közép, vagy hosszú távon, ha kilátszik a személyiség, ha jól körülírható az egyéniség. Itt most pontosan erről van szó. A nagy, sokat megélt veterán elénekli nektek gyereket azt, ami számára a legkézenfekvőbb, ami számára az igazi felszabadultságot jelenti.

Értékelés: 5/4,5

Infók:

Tracklist:
1. Economic Dancer
2. True Will
3. On the Run
4. Intro -The Joe
5. The Joe
6. You Will Call
7. You Can't Stop
8. Fly Away
9. In My Blood
10. Down by the Liquor Store
11. You Know My Name

Műfaj: hard rock
Megjelenés: 2015. április
Kiadó: Scarlet

1 megjegyzés: