truckfighters - universe

Többszörösen megkövetem magam. Ez a lemez lassan egy éve a piacon van, és én miért csak pár hete találtam rá? Második gond: hogyan lehet az, hogy bár a stoner igazából hidegen hagy, egy ilyen hard rock elemekkel apelláló, tökös stonert játszó, svéd bandát csak most kell megismernem? Azt hiszem egy jókora fekete pontot beírhatok magamnak, de nézzük miért is ez a nagy önmarcangolás.

Truckfighters, mond nektek ez a név valamit? Remélem, rajtam kívül azért van olyan olvasó, aki hallotta már ezt a triót. Számomra teljesen új, és az Universe névre keresztelt, egyértelműen legerősebb felvételükkel robbantak be apró szürkeállományomba. Köszönet érte. Vajon miért nem ilyen az összes amerikai stoner banda? Talán azért, mert ezek a svéd fickók jobb zenészek az összesnél? Vagy energetikusabbak bármelyik amerikai próbálkozásnál? Fene tudja, de ha szeretnél igazán jó lemezt hallgatni, ezt mindenképpen szerezd be.

Ahogy ezek a gitárok szólnak, amit a bőgő hozzátesz a hangzáshoz, az nagyon ritka. Kifejezetten ügyes hangmérnöki munka, persze. De azért ezt gondolni egy keverésről, mit is mondjak, merész. Kilövi a fogadból a tömést, ha rendes hangerőn hallgatod, szétszakít minden körülötted lévő dolgot, és beültet abba az atmoszférába, amit ezek a fickók teremtenek köréd. Nehéz nem felsőfokon nyilatkozni a hallottakról.

Talán attól válik valami igazán kiemelkedővé, ha az ember ismeri saját korlátait, és azon belül törekszik a maximumra. Semmi túljátszás, semmi erőlködés. Őszinte vallomás ez, az északiak lelkének lenyomata. Hogy piásak, hogy szétszakít a hangzás, hogy hosszú időre magával ragad, kit érdekel, csak hallgatni akarod újra és újra.

Ozo és Dango a két állandó tagja eme nemes, hármas fogatnak. Ötödik sorlemezükkel meg merem kockáztatni, hogy felértek a csúcsra. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt lehetne tovább fokozni. Attól csodálatos ez a lemez, hogy az egyszerűséget – ami végig jellemzi a zenét – úgy töltik meg tartalommal, mint ahogy senki más. Ettől válik számomra valaki profivá, ha végig tudja, mit akar és képes ezt megvalósítani. Hallgatva az „univerzumot” végig ezt éreztem. Nincs itt világmegváltás, nincsen semmi zeneakadémiára való ötlethalmaz, olyan energia van, amit kevesen tudnak lemezre vinni és átadni.

Az pedig külön kiemelendő, hogy a sok esetben primitív stoner dalok az ő kezük közül, klasszikus hard rock elemekkel dúsított változatban kelnek életre. Ezzel megnyerve a magamfajta őskövületeket. Nem véletlen a zenekar nemzetközi sikere, vagy az, hogy a nagy amerikai kontinensen is térdre borulnak a lemezeik előtt. Kíváncsian várom, hogy lehet ezt még fokozni. Annyi szent, ha tudom mihamarabb megnézem őket élőben is, mert ezt színpadon szintén látni kell.

Értékelés: 5/5

Infók:

Tracklist:
1. Mind Control
2. The Chaiman
3. Convention
4. Get Lifted
5. Prophet
6. Dream Sale
7. Mastodont

Műfaj: stoner
Megjelenés: 2014. február
Kiadó: Fuzzorama

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése