goatwhore - constricting rage of the merciless

A Goatwhore (’ kecskeringyók ’) számomra az elmúlt hetekig teljes ismeretlenségben rejtőzködött. Viszont a minap a kezembe akadt újságcikkben kiolvastam, hogy a Sammy Pierre Duet nevű fickó által jegyzett, sátánista vonalakon nyomuló, de alapvetően black’n’roll-t játszó csapata új sorlemezzel jelentkezett pár hete. Mondom ez király, hiszen a fazon Crowbaros és Acid Bath múltal is rendelkezik, ráadásul a kecskék hatodik sorlemeze született meg, itt az ideje, hogy jobban utánanézzek.

Constricting Rage Of The Merciless címre keresztelt anyag nem okozott csalódást. A NOLA-színtér egyik legjellegzetesebb csapatáról van szó, akik olyan magas szintre rakták a mércét újdonsült lemezükkel, amit igencsak nehéz lesz megugrani a folytatásban. Maximálisan kompromisszumképtelen, intenzív, mégis dallamokat magában hordozó, blackened death metal. Ha röviden kellene jellemeznem. Akit érdekelnek a részletek, kattintson!

Ez a harminchét perces, tömény gyönyör Erik Rutan hangmérnök munkája. Aki több Corpse lemezt is jegyez. Ebben az esetben viszont eltért a bevált death metal mezsgyéről és valami érdekesebb hangzást próbált megvalósítani, sikerrel. Olyan energiával tört a hallgatóságra a ritmus, ami nem mindennapos. Aztán az ének témák tisztasága külön megér egy említést, pedig sok dallam azért nem jutott a lemezre. A hörgések nem túlzók, és a szépen kitalált, itt-ott felbukkanó gitárszólók egyenesen parádésan szólnak. Ilyen egy kifinomult hangmérnöki munka, egy olyan terepen, ahol sokan buktak már hatalmasat.

Ezek a fickók úgy nyomják a nyolcvanas évek speed/trash hatásokat, hogy nem mondhatjuk elcsépeltnek. Pedig nagy divat ma ezekhez az elemekhez nyúlni. A műfaj keretein belül igazán változatos az anyag, sőt kifejezetten hozzáértő, profi munka. Mindezt úgy jelenthető ki, hogy a Goatwhore kifejezetten egyetlen műfaj rajongóit sem szolgálja ki, inkább egy autentikus underground ez az egész történet. Egyedi a lehetőségekhez képest, és magával ragadó.

A lemezen megjelenő szövegvilág egyértelműen a Sátán témakörében mozog. Nagyon elmerülni benne talán felesleges. De egy ilyen felvételen inkább a hangulat és a hangzás domináljon, ne a frappáns, odamondogatós szöveg. Ezzel nekem semmi gondom sincs. A korlátain belül teljesen egyedi dolog a Goatwhore. Aki csalódott a Mayhem legutolsó lemezében, és a sötétebb dolgokban találja meg önmagát, vagy szórakozását, annak kifejezetten ajánlani tudom ezt a felvételt.

Értékelés: 5/4


Infók:
Tracklist:
1. Poisonous Existence in Reawakening
2. Unraveling Paradise
3. Baring Teeth for Revolt
4. Reanimated Sacrifice
5. Heaven's Crumbling Walls of Pity
6. Cold Earth Consumed in Dying Flesh
7. FBS
8. Nocturnal Conjuration of the Accursed
9. Schadenfreude
10. Externalize This Hidden Savagery


Műfaj: black/death metal
Hossz: 37:32

Megjelenés: 2014. július 7.
Kiadó: Metal Blade

1 megjegyzés:

  1. Koncert Budapesten december 5-én, a Dying Fetus, Malevolence illetve a Fallujah társaságában. Hajrá!

    VálaszTörlés