magma rise - lazy stream of steel



Boldog új esztendőt kívánnék elsőként kedves olvasóiknak ezen az év eleji napon. Másrészt pedig egy rendhagyó poszttal szeretném mindezt nyomatékosítani. Így nem a sok beragadt 2013-s lemezek egyikét vettem elő, hanem egy jól bevált már-már klasszikust. A Magma Rise 2010-ben jelentkezett először nagylemezzel, foglalkozzunk hát kicsit a Lazy Stream Of Steellel. Valahogy itt az év első napjaiban, az ünnepek körüli mókák zsibongásából kimászva, valahogy a megbízható dallamokra vágyik a fülem. Hagyjuk meg az újdonságokat az év további részére.

Szóval, amikor Holdampf Gabor otthagyta a Wall of Sleepet, sokat nem teketóriázva megalapította, kvázi szupergruppként a Magma Rise nevű doom formációt. Ami kiváló ötletnek bizonyult, de akkoriban sokan kétkedve fogadták. Minek ez, mi volt a gond az elődökkel, hogy fog Bánfalvi Sanyi negyedik zenekaraként működni ez az egész, Hegyi Kolos modern gondolatai hogyan félnek majd meg a klasszikus énekessel, stb., stb.? Aztán tessék, akkorát tarolt, amekkorát igen ritkán borít magyar zenekar a huszonegyedik század környékén!


A debütáló Lazy Stream Of Steel hét számmal és egy Mood újragondolással került a polcokra. Végig bitang riffek, hömpölygő dobtémák, csodálatos ének jellemzi az egész anyagot, a parádés szólókról már nem is beszélve. Nyilván sabbathos, lehet rá mondani, hogy miért nincsen duplázó a dobban, ki tudja miféle butaságokat hallottam már a Magmaval kapcsolatban. DE aki veszi a fáradságot és végighallgatja a lemezt, ráadásul van némi vonzódása a műfajhoz azonnal a térdét fogja pisikézni.

Lehet, hogy a srácok külön-külön írtak már jobb anyagot, másoknak jobban tetszőt, együtt viszont akkor kezdtek zenélni és az ötletek nagyon szépen kilátszottak már 2010-ben is. Ennek a startnak lett méltó folytatása a tavalyi évben megjelent The Man in the Maze című második korong. Hogy ezután merre vezet a banda útja nehéz lenne megjósolni? Viszont az irány nagyon jó, csak így tovább!

Gyenge dal ezen a lemezen nincsen, ha egy picit vissza akarsz kanyarodni a múlt csodáihoz és éppen unod (?) a Black Sabbath tizenhármasát, bátran dob a lejátszóba ezt a felvételt. Csalódni nem fogsz. 

Értékelés: 5/4,5



Infók:
Tracklist:
1. Time's Been Given
2. For Those...

3. Standby
4. Tombstone Eyes
5. Giant Ball Of Lead

6. Risen
7. Church Of Pigs
8. Glow, Burn, Scream





Műfaj: doom metal
Hossz: 46:06
Megjelenés: 2010
Kiadó:
Psychedoomelic Records


2 megjegyzés: