death angel - the dream calls for blood



Számomra a Death Angel teljesen ismeretlen volt az őszi The Dream Calls For Blood megjelenéséig. Trash metal rajongóként ezt talán le sem lett volna szabad írni, mégis bevallom. Így viszont igen erőset ütött az amerikai trasherek új anyaga. Bár a tagok nagy számban cserélődtek az elmúlt időszakban, valahogy mégis az összeszokottság, a letisztult formák jellemzik ezt az elejétől-végig makacsul zúzós anyagot.

Miután komolyabban utána olvastam a formációnak, megtudtam egy hosszabb (3 éves) turnézás összezártságában született ez az lemez. Illetve az is kiderült számomra, hogy pár évvel ezelőtt rendesen tágították a skatulyájuk határait. Később után hallgattam az egészen Faith No More hangzású felvételeknek, de valahogy ez az új korong számomra jobban tetszik. Meglepő, és bátor dolog 2013-ban egy ilyen egyértelmű trash lemezzel megjelenni. Mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok a műfaj éppen aktuális „virágzásának”.

Lendületében, ének témáiban a nyolcvanas évek végére jellemző, klasszikus trash metal lemezeket idézi ez az felvétel. Mégis modern hangzást sugároz. Véleményem szerint, pont ez az, amiatt reneszánszát éli a műfaj. Azaz a nyolcvanas – kilencvenes évek féktelensége jelenik meg napjainkban kiváló, profi hangzással. Ez nem volt jellemző, talán technikailag sem megvalósítható annak idején. Persze ez privát vélemény, de hallgatva ezt az lemezt, valahogy ez állt össze a fejemben. Pedig sokat gondolkodtam már, a műfaj újraéledésének az okán.

Több kritikában szintén az őskori Metallica, méltán elhíresült alkotásaihoz hasonlítják ezt az aktuális lemezt. Teljes joggal. Bár nehéz megítélni, hogy a kevésbé – vagy gyengébben - marketinggelt  Death Angel képes lesz-e évtizedeket átívelő klasszikusokat alkotni, de ennek a korongnak talán jó esélye van erre. Számomra nagy élmény volt megismerkedni velük, és bízom benne, hogy a 2014-s fesztiválszezon egyik résztvevője ez az amerikai trash banda lesz.

Értékelés: 5/4


Infók:
Tracklist:
1. Left for Dead
2. Son of the Morning
3. Fallen
4. The Dream Calls for Blood
5. Succubus

6. Execution / Don't Save Me
7. Caster of Shame
8. Detonate

9. Empty
10. Territorial Instinct / Bloodlust





Műfaj: trach metal
Hossz: 47:28
Megjelenés: 2013. október
Kiadó: Nuclear Blast



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése