alter bridge - fortress



A Creed maradványaiba oltott Myles Kennedy énekes, Alter Bridge néven komponált rock banda Magyarországon talán kevésbé népszerű. Részemről Kennedy urat ismertem Slash újratöltött munkásságából, de erről a zenekarról pár hétig mit sem tudtam. Pedig milyen kár, hiszen igencsak fülbemászó kis koronggal rukkoltak elő idén a srácok!

Aki esetleg nem ismerte volna Myles Kennedy hangját, annak ajánlom figyelmébe Slash Stoke városában rögzített koncertfelvételét. Azon a videón minden megvan, amit érdemes tudni erről az amerikai srácról. Kiváló énekes, mondom ezt akkor is, ha egyes hangszínei hosszabb távon akár idegesítően hathatnak a hallgatóságra.


Visszatérve a szóban forgó lemezre; általam régen hallott blues-rock alkotás. Az első hangjától az utolsó búgásig magával ragadó. Jó pár ötletes riff mellett olyan szólók csendülnek fel ebben az anyagban, amit nem lehet nem élvezni. Csodálatosan komponált, összetett nóták egytől egyig. Pár húzósabb dal mellett a középtempós, füstös blues témák dominálnak. Nagyon ízlésesen keverve a hard rock követelményeivel.

Az ének itt is tanári munka, persze megjelennek azok a magasabb hangszínek, amiket fentebb megemlítettem már. Valahogy mégis beleillik a zene hömpölygésébe és nem sok kérdést hagy maga mögött. Ez tényleg egy olyan album, amit több hallgatás után sem óhajtok kivenni a lejátszóból, bátran mutogatom barátaimnak, illetve a három éves kislányomra szintén jó hatással van.

Ősszel nyomattak egy nyugat-európai turnét. Erről sikeresen lemaradtam, sajnos. Viszont 2014 nyarán újra visszatérnek, egy helyre biztosan. Mégpedig a nagy-britanniai, Download fesztiválra. Akit érdekel a zenekar honlapján megtalálja a részleteket. Ami viszont biztos, az Alter Brigde egy olyan zenekar, amit mindenképpen meg kell egyszer nézni élőben. Jómagam ezen leszek.

Értékelés: 5/4

Új, vendégszerzőnk Polgár Tomi is megírta véleményét. Itt találjátok: 

Nem is olyan rég volt, hogy a jó öreg Slash kidobta 2. albumát az Apocalyptic Love-ot azzal a Myles Kennedy énekessel, akinek most a saját bandájáról szeretnék írni. Az Alter Bridge Fortress c. albumáról lenne szó.

Hát nem kertelek. Régen hallottam már ilyen jó albumot. Az előző lemezeikből nekem mindig hiányzott egy picit valami... Az a bizonyos 10% plusz, amit tanulni nem lehet. Vagy benned van vagy nincs. Hát ez a plusz a negyedik albumnál kijött. A zenészek kiválóak, beleértve a dobost is, az énekes (aki egyébként itt gitározik is) meg egész-egyszerűen zseniális. Nem véletlenül láncolta őt magához Slash sem. A számok egytől-egyig kiválóak és most jön az érdekes rész!

Olyan érzésem van, mintha más zenekarok ötletei, számait írták volna meg kicsit más hogyan, picit jobban. (Alice In Chains, G N'R, Muse, Maiden, Metallica stb..) Rengeteg olyan zenekart ismerek és szerintem ti is, akiknél szintén ez a helyzet. Viszont itt működik a recept! Nem kicsit! Olyannyira, hogy semmi bosszúságot nem érzek (mint az Avenged Sevenfold-nál,), hanem örülök, hogy még jobbat és többet ki lehetett hozni ezekből a dolgokból.

A számok változatosak, csak a refrének épülnek mindig egysémás, kizengetős témákra, de ez emészthetőbbé is teszi őket. Van itt-ott duplázó, mélyre hangolt gitárok, nyakatekert mégis ízes szólók és óriási énekfutamok, vokálok. Csak ajánlani tudom.

Erős 8 pont!



Infók:
Tracklist:
1. Cry Of Achilles
2. Addicted To Pain
3. Bleed It Dry
4. Lover
5. The Uninvited

6. Peace Is Broken
7. Calm The Fire
8. Waters Rising
9. Farther Than The Sun

10. Cry A River
11. Fortress





Műfaj: hard rock
Hossz: 62:52
Megjelenés: 2013. október
Kiadó: Roadrunner, EMI


2 megjegyzés:

  1. Egyre többször hallgatva még jobb és jobb lesz! Nagy lemez! Nagy színpad! :D

    VálaszTörlés
  2. Az egyik legjobb album az utóbbi években!

    VálaszTörlés