blind myself - négyszögöl



Amikor először meghallottam a Blind Myself új anyagát (Négyszögöl) egyben, nem teljesen értettem, mégis mi a fene akar ez lenni?! Majd pár nap elteltével tisztult a kép, és könnyen lehet, hogy a mai napig nem értem pontosan, mit is akartak mondani/mutatni a srácok, de számomra egy értelem már feltárult. Ami véleményem szerint bőven elegendő a költészet kedveléséhez. Hiszen itt nem egy egyszerű „üvöltős” metal anyagról van szó, mint Káin idejében, itt egy olyan társadalomkritika ugrik elő minden sorból és sokszor még a sorok közül is, amit még soha nem hallottam zenei, pláne rock-metal lemezen!

Több nap agyalás következett a _megvilágosodást_ követően. Azon gondolkodtam, hogyan fogom ezt a kritikát úgy megfogalmazni, hogy ne bántsam meg azokat a régi rajongókat, akik esetleg elfordultak a bandától, emiatt a „slágeres” lemez miatt. Végül oda jutottam, hogy bárki, aki képtelen ezt felfogni, annak majdnem mindegy mit írok, aki viszont megérti ezt a felvételt, kritika nélkül is rátalált már a válaszokra.

A merész marketing ötlethalmazzal nem is foglalkoznék túl sokat. De azért egy gondolatot megérdemel. Négy EP-re vágni, minden dalhoz videót készíteni (12 darab!) majd az utolsó negyed után ingyen letölthetővé tenni a lemezt, mit ne mondjak, nem mindennapi vállalkozás. Ehhez külön gratulálok a srácoknak, valami hasonló hozzáállást kívánok a szakma többi jeles képviselőjének! Hogy bejön-e a húzás, már más kérdés, a magyar piac sok esetben a szabályokkal ellentétesen reagál. De ez már végképp nem ide tartozik.

Na de mi van ezen a lemezen? Valami olyan mértékű önmegvalósítás, meghasonulás, amit igazán ritkán lát az ember. Úgy röhögnek Fásy Ádámon, hogy rábírják a klipmegjelenésre. Sőt, megjelenítik az egyébként áll „mulatót”. Van társadalomkritika, popkultúra ekézés. Kimondva minden, amitől a gondolkodó magyar, vagy épp közép-európai elhányja magát. Mindezt kellemesen megjelenített dallamok közepette, már-már slágerekbe öntve.

Ezen kívül, számomra valamivel fontosabb aspektus szintén megjelenik. Kiváló magyar költők versei kerültek dallam-metál köntösbe. Tökéletesen ráigazítva a lemez mondandójára. Ady, Radnóti, vagy épp József Attila verssorai megdöbbentően ülnek egy ilyen környezetben is. Öröm hallgatni.

Pontosan nem tudom megítélni, hogy a srácok merre kívántak ezzel az egész anyaggal fordulni. Mi lehetett a szándék, de számomra igencsak kellemes élményt okoztak. Az egész rothadó popszakma megmondói szeretnének-e lenni, vagy egyszerűen kiírták a dühüket. Mindenesetre ütős, elgondolkodtató, és meglehetősen merész. Gratulálok srácok, ez igencsak talált.

Értékelés: 5/4,5


Infók:
Tracklist:
1. Maradék
2. A Fekete Lovag mindig győz
3. Magyar világvége
4. Bizonyos szempontból gazdagok dala
5. Két karodban
6. Bírák
7. Diszkószám az éhezésről
8. Veszélyes hulladék
9. Az igazi szó
10. Mindenki un valakit
11. Tudod, hogy nincs bocsánat
12. Testem a vászon



Műfaj: hardcore punk,
Hossz: 40:42

Megjelenés: 2014. május
Kiadó: szerzői kiadás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése