black elephant - cosmic blues

Kedves barátom hívta fel a figyelmem a Black Elephant néven életre hívott, olasz zenekarra. Kösz Misi! Igazán kellemes meglepetésben volt részem, amikor elsőre nekifutottam a kiváló borító mögé rejtett, rövid, de annál velősebb anyagnak. A fiatal savonái srácok a most rettenetesen divatosnak gondolt vintage rock vonalon mozognak. Elszállós, belassulós, sabbathos riffeken alapuló muzsika a hetvenes évekből merített alapokkal.

A Cosmic Blues a társaság harmadik korongja, és azért itt jóval többről van szó annál, amit az előző mondatban kitekertem. A késő hetvenes évek pszichedelikus mestereit alapul véve olyan merész grunge elemeket is bevetnek, amire a tucat lemezeken nem találsz példát. Olyasmi a történet, mintha Ozzy meg a régi haverok összeültek volna a „soundgardenes” társasággal jammelni egy nagyobbat.
 
A lemez minden pillanata kellően erős, mindez úgy, hogy rengeteg irányból merítenek a döntően instrumentális dalaikban. A hangzás tovább fokozza a hangulatot, végig természetesnek és meglehetősen élőnek tűnik a sound. A dalok improvizatív jellege simán elvezeti még a sokat hallott hallgatói füleket is. Kellemes utazás vár rátok, ebben biztosak lehettek.

Tudom, hogy a műfaj százával ontja a fércmunkákat, és nagyon nehéz minőséget találni ezen a színtéren. Ráadásul a közönség szintén kisebb klubok megtöltésére alkalmas mindössze. Szóval ez egy kellemetlen együttállás, mégis lehet találni olyan előadókat, mint a „fekete elefánt”, ahol áthallatszik a kellő alázat, és mindaz, amiért érdemes ilyen zenéket írni, hallgatni.

Visszahallgatva előző két kiadványukat a fejlődés töretlen, nem tudom meddig lehet ezen az úton haladni, viszont az irány nagyon jó. Az egész anyag harmóniája, hangulata ragadt magával, és a megszólalás. Csak ajánlani tudom.

Értékelés: 5/4,5


infók:

tracklist:
01. Cosmic Soul
02. Helter Skelter
03. Chase Me
04. Walking Dead
05. Baby Eroine
06. Cosmic Blues For Solitary Moose
07. Inno

Műfaj: vintage rock
Megjelenés: 2018. július 20.
Kiadó: Small Stone Recording

4 megjegyzés:

  1. Na ez is teljesen felesleges volt. Elvett az eletembol 5 percet. Ha egy bulin szol a hatterben ok, de max ennyi. Holnaptol en is azt hiszem majd, h en vagyok a Black Sabbath vagy a Led Zeppelin egy masik esetben es osszelopom a dolgaikat es majd oromet szerzek egy par embernek, akik majd ezt megeszik... Sajnalni tudom az olyan embereket, akik némi vagy tobb tudas birtokaban, teljes kreativitas es sajat otlet nelkul erzik azt, h valamit hozza tudnak adni a vilaghoz. Es most nem kifejezetten errol. Legalabb sziv lenne benne

    VálaszTörlés
  2. Talán pont szíve van. De a javával egyet értek. Kurva sok a szar ezen a porondon.

    VálaszTörlés
  3. Igen. Erről beszélek. Azért is írtam, hogy nem kifejezetten erre az albumra gondolok, csak most kijött

    VálaszTörlés
  4. Ez a zene simán csak nem tetszik, de azért nem véletlen írtam a többit is, de nem akarom csak erre kihegyezni.

    VálaszTörlés